Főoldal » A lembergi stadion

A lembergi stadion

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A 14. labdarúgó Európa-bajnokságot Lengyelország és Ukrajna közösen rendezi meg 2012. június 8. és július 1. között. Lengyelországban Varsó, Gdańsk, Poznań, Wrocław, Ukrajnában pedig Kijev, Harkov, Doneck és Lviv városában rúgják majd a bőrt. 2009. január 20-án tették le a Lembergi stadion alapkövét és helyeztek el benne egy emlékkapszulát. Andrij Szadovij, a város polgármestere vezényelte le az ünnepséget. A 33 ezer főt befogadó stadionnal 2010 decemberére kellett volna elkészülniük, ám jócskán le vannak maradva. Ami nem csoda, hiszen az építkezés elején rögtön akadt egy kis nehézség, miszerint az osztrák Alpine GMBH váratlanul visszavonta a lembergi stadionépítési szándékát. 

A stadion felépítésén kívül három másik terület is fejleszteni kellene: szálláshelyek, repterek, közlekedési infrastruktúra. A szálláshelyekkel nem lesz gond, hiszen Lemberg elég jelentős turisztikai központ. A meglévő 45 szállóban már 3000 hely foglalt, főként, ötcsillagos szállókból van még hiány, de amennyiben megvalósul a városvezetés terve, akkor a még hátralévő időben 24 szállodát építenek 2391 ággyal, s 11 meglévő hotelt felújítanak.

A közlekedési infrastruktúra fejlesztése már kicsit bajosabb, mert az autóbusz pályaudvar, akárcsak a stadion a város határában található. Ami a repteret illeti, új terminált építenek, így óránként ezer főt fogadhatnak majd, a régi is marad, abból VIP-t csinálnak, háromszáz fős befogadóképességgel. A kifutópályát pedig úgy rekonstruálják, hogy akár Boeing-737-es és Boeing-767-es gépek is leszállhassanak.

A vasúti pályák jelentős részére is ráférne a korszerűsítés.Problémás még az országon belüli, továbbá Ukrajna és Lengyelország közötti távolság is. Például Lemberg és Donyeck között 1200 kilométeres táv van, és Ukrajnában nincsenek autópályák, s valószínűleg jövőre sem fogja összekötni e városokat sztráda.

Mindemellett a vonatra sem igazán lehet számítani, hiszen a Lemberg és Kijev közötti alig több mint félezres távot az “expressz” szerelvény közel tíz óra alatt teszi meg.  Nekünk magyaroknak mondhatni jó dolgunk van, mert hozzánk elég közel van Lemberg, ahol 3 csoportmérkőzést fognak majd megrendezni. Röszkétől szinte végig autópályán haladhatunk, s olyan 800 kilométert kell megtennünk hozzá.

A félmilliós város 92 új autóbusszal és 60 trolival készül. A városban átalakítják, korszerűsítik a meglévő villamos-pályát.

Reméljük, hogy időben felépül a stadion, a két országban létrejön néminemű fejlődés, és a 2012-es Eb maga lesz az élmény minden futball-rajongó számára. Ami pedig a belépőjegyeket illeti, a 2008-as Eb jegyáraihoz képest 50 százalékkal csökkenti az UEFA az alsókategóriás belépők árát. A kontinensviadal csoportmérkőzéseit így már 30 euróért meg lehet tekinteni, a kijevi fináléra pedig 50 euróba fog kerülni a legolcsóbb jegy. A belépőket egyébként az UEFA három kategóriába sorolta, a legdrágább jegy ára jelenleg 600 euró.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.