Főoldal » A maja „Plitvice”

A maja „Plitvice”

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Semuc Champey (Guatemala) – A róla készült képeket elnézegetve türkizkék medencéi a horvátországi Plitvicei-tavakat, a mészkőlépcsőkön alábukdácsoló vízesései pedig a Szalajka-völgyi Fátyol-vízesést juttatja eszembe. Előbbi kis-, utóbbi nagy testvérének mondható.

A Cahabón folyó szűk, mély szurdokában, haragoszöld dzsungel buja növénysorfala között elképesztően gyönyörű, türkizkék vizű, természetes úszómedencék követik egymást ezen a szakaszon.

A folyó vizének olyan magas a mészkőtartalma, hogy a szurdok egy részén mészkőpadok alakultak ki, a folyó maga pedig alagutat vájt alá, és egy barlangrendszerben folytatja útját mintegy kilométer hosszan.

Semuc Champey bő évtizede még a „térképen sem volt”, mostanság viszont az itt található Kan Ba nevű vizesbarlang járatainak végigjárása/úszása „kötelező” programpont minden erre járó turistának.

A barlangban egyébként semmiféle világítás nincs, fényforrásként mindössze a fürdőruhás barlanglátogatók gyertyája szolgál, aminek lángját őrizniük kell úszás közben éppúgy, mint amikor nekifutásból kell átrohanniuk egy vízesésen.

Kalandos dolog lehet, az egyszer szent!

Egy hangulatos beszámolót a barlangban tett túráról itt olvashattok:

http://clandestino.blog.hu/2012/06/07/adrenalint_meg_valaki

Képek forrásai: wallpaperstock.net, quepasaguate.com, travelingdobbins.blogspot.com, traveldee.com, guiaguatemalteca.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.