Főoldal » A megfagyott vulkánok földje

A megfagyott vulkánok földje

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kamcsatka Oroszország távol-keleti részén fekvő, közel 1250 kilométer hosszú félsziget a Csendes-óceánban. Ez a terület a hatalmas ország talán legszebb és ember által legkevésbé zavart vidéke.

160 vulkán található a területén, melyek közül 29 aktív. A Világörökség részévé ezek közül 19-et soroltak be. A legmagasabb a Kljucsevszkaja Szopka (4750 méter), míg a legaktívabb a Kronot-vulkán. A három leglátogatottabbak a Korják-, Avacsa- és Kozel-vulkánok.

A vulkánokból ömlő láva újraalkotja a tájat. A tél szigora azonban még ezeket az óriásokat is jégbe vonja, amikor beáll a fagy. Április közeledtével a nap egyre erősebben süt, az első növények áttörik a jeges kérget. A rövid nyarat egy még rövidebb ősz követi, végül a hőmérséklet mínusz 30 fokig süllyed, és Kamcsatkát újabb hét hónapra maga alá temeti a hó.

Jégbarlang (Mutnovszkij-vulkán) – A gleccserek jege sokat vékonyodott az elmúlt időszakban, néhol olyannyira, hogy a napfény áthatol rajta, kísértetiesen megvilágítva a jeges formákat.

A félsziget közepén fekszik a Gejzírek völgye, amely a második legnagyobb terület a világon, ahol ennyi gejzír figyelhető meg. Alig 500 méterrel a földfelszín alatt már 250 ºC a hőmérséklet. A 6 km hosszú völgyben közel 90 gejzír és számtalan hőforrás látható. Egyes gejzírek 10-12 percenként, míg mások 4-5 óránként törnek ki. A hőforrások környékén a növényzet és a természet színei is igen különlegesek.

Képek forrásai: gdefon.com, kamchatkatracks.com, tumblr.com, vacationlandinworld.info

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.