Főoldal » A Nibelungok útja

A Nibelungok útja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Nibelung-éneket a 13. században ismeretlen szerző foglalta írásba, miután már évszázadokon keresztül szájról-szájra járt a történet. Egy mítosz árulásról és hűségről, szerelemről és gyűlöletről, szerencséről és szerencsétlenségről.
 A kulturális útvonal három országon halad keresztül, Németországon, Ausztrián át és Magyarországon Esztergomnál ér véget.

1. Az első állomás Xanten  a Rajna partján fekszik. Már a római korban lakott volt. Ezt az időt elevenítik fel az Archeológia Parkban.  
A legenda szerint itt állt a holland király vára. A királyfi Siegfried innen indult útnak dicsőség, gazdagság és életének szerelme után kutatva. A város múzeumában, a Nibelungen(h)ortban időutazást teszünk régmúlt idők nyomában, a népvándorlás korától a középkoron keresztül napjainkig, s útközben megismerjük a Nibelungok  mítoszát.

2. Bonnal szemben, a Rajna másik oldalán, a Siebengebirge (Héthegység) lábánál fekszik Königswinter a következő állomás. A településre a Sárkányszikla tekint le 13. századi vármaradványaival. Itt 1883 óta utazhatunk Németország légrégebbi fogaskerekűjével . Richard Wagner „A Nibelungok gyűrűje” c. operájával világhírűvé tette a települést és a Sárkánysziklát. Itt ölte meg Siegfried a sárkányt és itt fürdött meg a vérében.

3. Volker, a wormsi királyi udvar lantosa Alzey-ből származik. Ezért Alzey városát Volkerstadt-nak is nevezik. A favázas házakban bővelkedő óvárost és a várost szőlőskertek ölelik körül. A város központjában áll a Rossmarkt-kút, amely a lantos Volker von Alzey paripáját ábrázolja. A kút a nibelungok kincsét rejti magában.

4. Gernsheimnál, a Rajna kanyarulatánál volt egy település, amelyet  Lochheim-nak neveztek. A 13. században elöntötte a víz, és a települést sosem építették újjá. Valószínűleg itt az eltűnt városban süllyeszthették el  a kincset az eposz szerint.

5. Worms a Nibelung-ének leggyakoribb színhelye. A wormsi udvarban éltek a burgund királyok, Günter, Gernot, Giselher a nővérükkel Kriemhildával, akit Siegfriednek el kellett volna venni feleségül.
A Nibelung Ünnepi Játékokat 2002 óta rendezik meg a városban. A Nibelung Múzeum szokatlan és érdekes multimédiás kiállítás keretében ismerteti meg a látogatót a nibelungok történetével.
A város jelképe a román stílusú Szent Péter Dóm.

6. Az eposz alapján Krimhilda anyja, Ute alapította a Lorschi kolostort és a kolostor közelében élt özvegyként. Krimhilda is Siegfried halála után ide húzódott vissza és temettette el férjét.
A kolostort valójában egy hölgy alapította és Lorschban két német  helyeztek örök nyugalomra a 9. század második felében. Ma már csak a Királycsarnok, a régi kolostortemplom maradványai és a kolostor falának töredékei emlékeztetnek a dicsőséges régi időkre. A Királycsarnok a kolostor maradványokkal 1991 óta a Világörökség része.

7. A következő állomás, Odenheim a Nibelung-énekben Siegfried megölésének a helye. Számos turista látogatja a Siegfried-kutat.

8. Großmähring a színhelye a Nibelung-ének 21. fejezetének. A burgundiak itt keltek át a Dunán. Hagen von Tronje itt vetette vízbe a kaplánt, azért, hogy a jóslat ne teljesedjen be, miszerint csak a Káplán jut el élve Attila udvarába.A Káplán mégis megmenekül.
A Duna-híd közelében áll a Nibelung-emlékmű és a Városházánál Nibelung-kutat építettek.

9. Ingolstadt körzetében található Pförring település, amelynek a neve a Dunai átkelőhelyből ered. Az eposzban, amikor Krimhilda udvarával Attila várához igyekezett, itt keltek át a Dunán. A vízivár romjainál található forrástónál alakították ki a „Jósnők szép kútját”., ahol a két hattyúhölgy megjósolta Hagennek a nibelungok hanyatlását.

10. Az Alsó-bajorországi Plattlingban fogadta Krimhildát nagybátyja, Pilgrim passaui püspök és éjszakára megpihentek útban Attilához. Négy évenként nyaranta itt is megrendezik a Nibelung Ünnepi Játékokat (legközelebb 2014-ben) és szintén négy évenként a Nibelung-vásárt (legközelebb 2012-ben).

11. Passau a „három folyó városa” 739 óta püspöki székhely. Kriemhild a püspökkel érkezik meg Passau városába. Feltételezhető, hogy a Nibelung-éneket ebben a városban írták. A Városháza dísztermében Ferdinánd Wagner egy kolosszális festményt készített a Nibelung-énekhez.

12. Eferding az első állomás Ausztriában a Nibelungok útján. Ausztria harmadik legrégebbi városa 1222-ben kapta meg a városi rangot. A város főtere azóta is szinte változatlan formában látható. Megtalálható a téren az a ház is, amelyben Johannes Kepler feleségül vette egy eferdingi polgár leányát. A város Krimhilda pihenőhelye volt útban Magyarországra.

13. Ausztria legrégebbi városa Enns, amelyet a burgundiak szintén érintettek útközben. A város a gyors folyású folyóról kapta a nevét. A város legrégebbi látnivalója a Szent Lauren bazilika a 4. századból származik. A rómaiak 304-ben itt végezték ki Szent Flóriánt, a tűzoltók védőszentjét.

14. A Nibelung-énekben Attila alattvalójához, Rudeger von Bechelaren  őrgrófhoz tartozik az Ennstől keletre eső vidék. Rudeger a nibelungokat Pöchlarn várában fogadja. Rüdiger lánya és Giselher eljegyzik egymást. A város egy emlékművel emlékezik meg a nibelungokról.

15. Melket a Nibelung-énekben Medelike néven említik, Rüdegers fenségterületéhez tartozott. Krimhilda esküvői menete megpihent és a vár ura vendégül látta őket. A Babenberg várban alapították meg a ma világhíres Melki Bencés Apátságot 996-ban. A világörökségi színhely, Wachau csodálatos természeti környezetében  a Duna partján emelkedik az apátság.

16. Mautern volt a birodalom utolsó határátkelőhelye kelet felé. E fontos Dunai átkelőhelyen építették Ausztria második fahídját 1463-ban. Hosszú időn keresztül a Passaui Püspökséghez tartozott. Pilgrim püspök Mauternig, a birodalom határáig kisérte el Krimhildát, s itt búcsút vettek egymástól.
Mautern nem csak nibelung város, hanem több hősi monda székhelye, ezért „német hősi mondák városának” is nevezik.

17. Traismaurer kastélya is a Nibelung-dének által került be a világirodalomba.

18. Krimhilda Tullnban találkozott először vőlegényével, Attilával. A Nibelung-emlékművet, amely ezt a jelenetet ábrázolja, 2005-ben avatták fel. A várost a „rózsák városának” is nevezik.

18. Bécsben tartották Krimhilda és Attila az esküvőt.

19. A Duna parti városban, Hainburgban is megpihent az esküvői menet. A várat a Babenberg hercegek építették 1050-ben. Minden évben megrendezik a Hainburgi Várjátékokat.

20. Esztergomban, németül Granban, Magyarország ősi fővárosában fejeződik be a történet. Az Árpádházi királyok palotáját ábrázolta a költő, mint Attila várát (Etzelsburg). Itt élt Krimhilda Siegfried halála után második férjével, Attilával, a hun királlyal és fiukkal. Itt ért véget a Krimhilda meghívására érkezett nibelungok élete is egy nehéz harc után.

 

Német nyelvű irodalom: http://www.nibelungenroute.de/

Fotók: Creative Commons
Fotó: Alzey – Rossmarktbrunnen:  www.goebel-publikationen.de

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.