Főoldal » A Nyugati Folyosó Őre

A Nyugati Folyosó Őre

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A titokzatos Szfinxet – más jelzők mellett – leggyakrabban ezzel a jelzővel emlegetik.
A Szfinxel és a piramisokkal kapcsolatban számtalan elmélet felvetődött már, mi szerint a piramisokat és a Szfinxet földalatti folyosók kötik össze. Így máris értelmet nyer eme jelző.

A jelző a mai napig fennmaradt, ezért kétség sem fér hozzá, hogy ezek a folyosók valóban léteztek. Az utókor számára ezekből a folyosókból nem sok maradt, mindössze egyetlen terem és egy oszlopcsarnok, mely a Szfinx alatt található.

A folyosók funkciója ismeretlen, a találgatások szerint a papok számára lett kialakítva, hogy vallási szertartásaikat ezzel még misztikusabbá tegyék. A folyosók kialakítása mindenesetre praktikus volt, hiszen észrevétlenül lehetett közlekedni benne.

Eredete megkérdőjelezhető, viszont a legvalószínűbb állítások szerint Hafré, a IV. dinasztia fáraója építtette az i. e. 25. században. Ezt a feltevést igazolja, hogy a kutatók szerint a Szfinx megszólalásig hasonlít Hafré fáraóra. Önmagában ez gyenge érv, hiszen köztudott, hogy az egyiptomiak emberábrázolása több esetben is nagyon hasonló volt.

De mi is volt a szerepe a Szfinxnek? Ezzel kapcsolatban szintén számtalan elmélet látott napvilágot, az egyik ilyen elmélet szerint egyetlen célja Hafré fáraó emlékének fenntartása és sírjának őrzése. Ez az ábrázolásmód sokáig egyedülállónak számított, amíg népszerűvé nem vált a Középbirodalom idején. Az Újbirodalom óta általános díszítőelemmé vált.

Ha felülnézetből jobban szemügyre vesszük a piramisok, a folyosórendszer és a Szfinx elhelyezkedését, az Orion csillagkép rajzolódik ki előttünk „földi vonatkozásban”.
Hogy bizonyos dolgokra mi a magyarázat, az talán örökre titok marad.
A papok, a fáraók és eme sajátos világ titka…

Képek: www.mult-kor.hu, www.kairoiutazas.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.