Főoldal » A pozsonyi Vigadó

A pozsonyi Vigadó

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

1773-ban Mária Terézia magtárnak építette a Vigadó épületét. Az 1911-1915-ös évek között a budapesti építészek tervei alapján épült újjá a Vigadó. Szlovák és más külföldi mesteremberek is részt vettek a homlokzat és az épület belsejének díszítésében. A Pozsonyban levő legkorábbi épületek közül ez az egyik, amelyet a modern vasbeton szerkezetekből építettek fel. Tavaly újabb rekonstrukciót élt meg az épület, melynek összköltsége nagyjából 750 millió koronára becsülhető. Manapság a kulturális és a társadalmi élet legfontosabb pontja. Hangversenytermében kiváló hazai és külföldi zenei együttesek, szólisták és a komolyzene képviselői léptek már fel. A hangversenyidény csúcspontja az őszi Pozsonyi Zenei Ünnepségek.

Február 12-én rendezték meg a Pozsonyi Magyar Vigadóbált, mely a legszínvonalasabb szlovákia magyar bál. A patinás épület 2004-től nyújt kitűnő szórakozási lehetőséget mindazoknak, akik szép környezetben, ínyenc menüvel és élvonalbeli előadók műsorával fűszerezve kívánják élvezni a farsangi szórakozást. Egyedisége abban rejlik, hogy a Vigadóbál nem egy feszélyezett légkörű rendezvény, hanem közvetlen hangulatú, mulatós bál, elérhető áron és mégis magas színvonalon. Egy olyan pompás est, ahol sok-sok egymást régen nem látott ismerős találkozik és szórakozik önfeledten. Emellett azonban kiváló lehetőséget teremt a szlovákiai magyarságnak a társadalmi, politikai és gazdasági élet képviselőinek kapcsolataik ápolására és új ismeretségek kötésére. A bál vendégeit korántsem csak a pozsonyi magyarok alkotják. Kassától Dunaszerdahelyig, de Észak – Magyarországról, Győrből és Sopronból is érkeznek bálozók, akik közül a legtöbben visszatérő vendégek.
A vegyes házasságok és barátságok révén persze számos szlovák, sőt más nemzetiségű résztvevője is van a mulatságnak. Idén Fenyő Miklós és az ABBA emlékzenekar gondoskodott a talpalávalóról. Az elmúlt években fellépett már itt Koós János, a Cotton Club Singers, az Irigy Hónaljmirigy, Komár László, Szikora Róbert és az R-GO gidák, Csepregi Éva, a Bon-Bon, a Romantic, a Dolly Roll és Péter Szabó Szilvia, a NOX énekese is. A kitűnő báli- és cigányzene csakúgy, mint a finom magyaros ételek szintén elmaradhatatlan részei a bálnak. A szervezők számára a legnagyobb elismerést az jelenti, hogy a vendégek zöme visszajár hozzájuk minden évben.

A Vigadó az 1950-es évek elején a Szlovák Nemzeti Filharmónia otthona lett. A Szlovák Nemzeti Filharmónia komoly nemzetközi elismertséggel rendelkező, immár 55-ik évadjába lépő intézmény. Koncerteket a Vigadó mellett az Operaházban is szoktak adni. A filharmónia öt szervezetből áll össze: a Szlovák Filharmonikusok, a Szlovák Filharmonikusok Kórusa, a Bohdan Warhal Szlovák Kamarazenekar, a Musica aeterna és a Moyzes Kvartett. Jegyirodájuk szintén a Vigadó épületében található, mely hétköznapokon – szerda kivételével – 13 és 19 óra között, szerdán 8 és 14 óra között tart nyitva. Előadásaikra a külföldieknek 30 eurót, a kamarakoncertekre 10 eurót, és a junior, valamint a családi koncertekre 4 eurot kell kifizetniük. A jegyek interneten keresztül is lefoglalhatóak a filharmónikusok honlapján.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.