Főoldal » A stockholmi Királyi Palota

A stockholmi Királyi Palota

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A stockholmi Királyi Palota a világ legnagyobb olyan palotája, amit államfő használ. XVI. Károly Gusztávnak – Svédország királyának – csaknem 608 szoba áll a rendelkezésére. A király személyes és a királyi udvar adminisztratív irodái ebben a palotában találhatók.

Az első épület ezen a helyen egy erődítmény volt, amelyet Birger Jarl épített a XIII. században, azért hogy a Mälaren tavat megvédje a Balti-tenger felől jövő támadásoktól. Az erőd idővel palotává nőtte ki magát. A három tornya után Tre Kronornak (Három Korona) nevezték el. A XVI. század második felében III. János az erődöt a reneszánsz kori divat szerint alakította át. 1690-ben átépítették barokk módra.

1697. május 7-én egy tűzvész következtében a palota porrá égett. Az új palota megépítését 1697-ben Nicodemus Tessin építészre bízták. A külső udvart 1734-ben fejezték be, a palota templomát pedig az 1740-es években. 1754-re a királyi család újra beköltözhetett. Az északnyugati szárnyát 1760-ban fejezték be. A palota téglából épült. A tetőt rézzel borították, és egy kőpárkány szegélyezi, amely az egész épületen körbemegy.

A palotának 609 szobája van négy irányban: nyugat, dél, kelet és észak. Nyugat-kelet irányban a homlokzat 115 méter hosszú, észak-dél irányban pedig 120 méter. A nyugati szárnyba két lépcső visz fel a vendégszobákba. Ebben a szárnyban vannak a Rendek szobái is. A keleti szárnyban van a Livrustkammaren, amelyben a régi fegyverek és egyenruhák vannak. Az északi szárnyban találhatók a király és királynő szobái. Ugyancsak itt van a Vita Havet bálterem, valamint XI. Károly galériája. A földszinten vannak a kiállítások, majd ez alatt a Tre Kronor Palota Múzeum, e fölött pedig a Konseljrummet (a tanácsterem). A déli szárnyban van a palota temploma, ez alatt a Skattkamaren (a kincstár), amely a svéd koronakincseket tartalmazza. Az északkeleti szárnyban pedig III. Gusztáv kori Régiségek Múzeuma található. Különleges élményt nyújt az őrségváltás minden szerdán és szombaton 12:15-kor és vasárnap, illetve ünnepnapok alkalmával 13:15-kor.

A palota egész évben látogatható, május 14. és szeptember 25. között 10:00-től 17:00-ig tartanak nyitva. Ingyenes a belépés a Stockholm à la Carte kártyával a királyi lakosztályokba, az állami csarnokba, a lovasság lakosztályaiba, a kincstárba, a Tre Kronor Palota Múzeumba, és a III. Gusztáv kori Régiségek Múzeumába!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.