Főoldal » A szádelői völgy (Szlovákia)

A szádelői völgy (Szlovákia)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szádelő község Kassától mintegy 40 km-re fekszik. Neve a régi magyar szád (nyílás) és elő (elülső rész) főnevekből származik. A név arra utal, hogy a falu egy meredek falú szurdokvölgy bejáratánál fekszik. A falutól nem messze található a szádelői völgy, mely a Gömör-Tornai Karszt egyik legszebb természeti képződménye. A szurdokvölgy alján kanyargó Szár patak mosta ki mai formájára, mely mentén meredek út vezet a völgy belsejébe.

A szádelői völgy egyedi szépségű, patakos, vízvájta, észak-déli irányú sziklakanyonja a Felső-hegyet és a Szádelői-fennsíkot választja el egymástól. A több km hosszú, 300 m mély, nagy esésű szoros alja – melyben egykor a Kassa – Rozsnyó kocsiút vezetett – helyenként csupán 10 m széles. A völgy mélye hűvösebb a magasabban fekvő, de meleg, napos fennsíkoknál, ezért általában alpesi növényfajok is megtelepedtek.

1977-ben alakították ki a szádelői tanösvényt, melynek segítségével lehetőség nyílik a szádelői völgy és fennsík megismerésére. A tanösvény egyes megállóit táblák jelzik, melyek hasznos információkat szolgáltatnak a hely ritka növény és állatvilágáról, a karsztosodás formáiról, és a fennsíkon található földvárról.

A szurdok közepén tornyosuló 105 m magas különálló sziklacsúcs, a Cukorsüveg a szádelői völgy legjellegzetesebb sziklaalakulata. Az 1954 óta védett, fenséges, zord mészkőszoros a Szádelői-fennsík peremének kilátópontjáról nyújt igazán festői képet.

Tovább haladva jobbra található a Király-barlang, mely arról nevezetes, hogy a mondák szerint a muhi csata után az őt üldöző tatárok elől menekülő IV. Béla király itt húzódott meg, mielőtt görgői udvarházába eljutott kis csapatával.

Lassan egy gyümölcsfás, fenyvessor szegélyezte tisztásra érkezünk, ahol rögtön egy erdészházat pillantunk meg. A hegyoldal árnyas bükkösében régi szekérúton kapaszkodunk a Szádelői-fennsík felé, a hajtűkanyar előtt jobbra, egy sziklaélről már lelátunk a szorosra.

A „Sziklán” levő útelágazáshoz felérve, a szikla párkányáról nagyszerű panoráma nyílik a völgyre, a Cukorsüvegre, s a párába vesző Tornai-medencére.

Fenyőerdőfoltok, rétek kísérnek ki a Szádelői-szurdokvölgy fölé kiugró sziklagyepes tetejére. Lélegzetelállító kilátás nyílik innen a szorosra. A szádelői völgy felett állva szinte megelevenedik előttünk a szoros keletkezésének mondája: “Egyszer Szent László király a pogány tatárok elől menekült. Mikor üldözői már-már utolérték, a hegy a lóháton vágtató király mögött hirtelen tövig kettészakadt, s a pogányok mind a mélységbe zuhantak, hol agyonzúzták magukat.”

Az ösvénytől keletre feltűnik Torna várának romja. A meleg, cserjés oldalban az országút felhallatszó zajában ereszkedünk vissza kiindulópontunkhoz, Szádelőre.

Aki kedvet kapott a túrázáshoz, bátran vágjon neki, hiszen már csak a kaland és az elénk táruló csodás panoráma miatt is érdemes! 

Bővebb információkat az útvonalról és a látnivalókról a www.tornavidek.info oldalon olvashattok.

Fotók: www.geocaching.hu, www.turafotok.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.