Főoldal » A szeptember nem csak a szüret ideje-most van a szarvasbőgés!

A szeptember nem csak a szüret ideje-most van a szarvasbőgés!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Látogatóban jártam a zalai erdők világhírű királyánál. Ez nem túlzás, osztrák, német és más nemzetek vadászai vendégeskednek minden ősszel a hazai vadásztársaságoknál.

A vendégvadász párszázezer forintnyi összeg befizetése után jogosulttá válik elejteni egy gímszarvasbikát. Ez a vadásztársaságok fő bevételi forrása.
Nem az a célom hogy bármilyen következtetést vonjak le a vadászatról, csak azért vázoltam pár szóban, hogy a kedves olvasó is tisztán lásson.
E rövid bevezető után kanyarodjunk is el egy vérmentes vonalra.
Természetszerető ember lévén gyakran járok erdőben, kikapcsolódásként csak sétálni, fotózni, gombát gyűjteni, vagy mint éppen most, szarvaslesre.
Nem szeretném felfedni a hely pontos koordinátáit, nehogy a nyilvánosság hatására megszűnjön ez a csodálatos kis élettér.
Egy zalai völgyben található a gímszarvasok országa. A helyi vadőr elmondása szerint itt nem vadászhatóak, mert szőlőhegyek közt vannak. S csakugyan kétszer jártam ott, de vadásszal nem találkoztam. Viszont láttam szarvast, nem is egyet. Nagyjából tíz szarvasbika bőgött egyszerre. A bőgés azt jelenti, hogy…hogy is magyarázzam el annak aki nem hallotta még? Talán a Jurassic park béli dínóüvöltéshez hasonlít legjobban, ezt talán szinte mindenki ismeri. De hasonlóság van a közönséges szarvasmarha (tehén) bőgéséhez is.
A szarvasbőgés a hím gímszarvas hangja, párzás idején, augusztus végétől október elejéig tart általában. A bika hangjával adja a többiek tudtára: itt ő a király, tűnés innen. Ilyenkor a fiatalabb, kisebb bikák általában el is somfordálnak onnan, de ha egy vetélytárs úgy érzi ő az erősebb, megküzdenek egymással. Agancsaikkal vívnak meg, összefejelnek, messzire hangzik az egymásnak ütődő csontok ütemes kopogása. S habár a szarvasagancs egy sokágú hegyes ágvégekkel rendelkező fejdísz, ritkán okoznak súlyos sérülést egymásnak. Ha a harc közben egyik fél ereje fogytán alulmarad, elmenekül a csatatérről. A győztes általában egy látszatüldözéssel utána iramodik, de hamarosan visszatér, és uralkodik tovább a királyságában, háremében tartva a teheneket melyek kegyeiért harcba szállt. Az agancs egy roppant érdekes képződmény minden évben március környékén lehull az állat fejéről s júliusra egy teljesen új agancs fejlődik ki. Általában évente erősebb vastagabb egyre többágú fejdísz fejlődik, amíg a bika élete teljében van. Öregkorban már hanyatlásnak indulhat nem lesz nagyobb. Ennek az évenként váltásnak egyik előnye, hogy a harcban esetleg sérült törött agancs a következő évben újra tökéletes lesz.
Visszatérve a mesés völgybe: először lesben állva vártam hogy előjöjjön a sűrűből egy fotómodell, de miután ez nem következett be, a tettek mezejére léptem és elébe mentem a dolgoknak. Ezt cserkelésnek nevezik, amikor óvatosan, a szélirányt megállapítva úgy közelítek a vadhoz, hogy felőle felém fújjon a szél. Így nem érzi meg az emberszagot. S ha nem teszek hirtelen mozdulatot egész közel lehet lopakodni. Persze ha csendben lehet közeledni, mert nem csak a szaglása de a látása és a hallása is természetesen jobb mint az emberé-vadállathoz illő módon. Elég egy ágreccsenés és oda az idill. A bikák folyamatos bőgéssel árulják el helyüket.
A közhiedelemmel ellentétben nem kell félni tőlük csakúgy, mint a vaddisznótól. Alapvetően vadállatok. Ha észreveszik az embert, egyből menekülnek. Jóformán csak az embertől félnek, mivel természetes ellensége nincs hazánkban a nagyvadaknak (nincs farkas, medve). Csak rendkívül ritka esetben támadnak emberre: ha a vaddisznókoca malacait veszélyeztetjük, akkor jó eséllyel nekünk ront. Vagy véletlenül épp a vad járatában állunk s felénk futva úgy érezzük nekünk ront. Pedig csak a saját útvonalát szeretné használni. Álljunk félre és kész. A vadonban mégiscsak a vad az úr!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.