Főoldal » A Sziget, ami a miénk

A Sziget, ami a miénk

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Idén augusztusban immár 20. alkalommal nyitja kapuit a Sziget s a jubileum okán az elmúlt 19 év legemlékezetesebb szigetes pillanatait győjti és várja a most induló www.mienkasziget.hu oldal. A virtuális emlékkönyvben álló- és mozgóképek, blogbejegyzések idézik a múltat, és mostantól nyitott mindenki számára, aki emlékeit szívesen megosztaná a Sziget-közösséggel.
“Egy zötykölıdımikrobuszban kezdıdött minden. Tavasz volt, még nem zöld, de már reményekkel teli. Félúton a fıváros és a vidéki helyszín között, egy azóta elfeledett Sziámi koncertrıl hazafelé tartva, Müller Péter Sziámi zenész, költı, színházi-filmes ember és Gerendai Károly koncertszervezıhosszasan fantáziált.” – írja a 2002-ben, a 10. Sziget alkalmából kiadott Nagy Szigetkönyv a kezdetek kezdetérıl, ami óta eltelt tizenkilenc év s idén fordulunk immár a 20. Szigetbe.

A Sziget nagy ívet futott be 93-óta, de bármennyit  bıvült, fejlıdött, gyarapodott, szépült és épült, a leginkább ma is az, aminek a kezdetekben szánták: egy hét önfeledt együttlét. Csakhogy közben több korosztály nıtt fel úgy, hogy a Sziget meghatározó generációs élményükké vált. Több millió magyar és külföldi fiatal szerzett e parányi földdarabon életre szóló emlékeket. A „Sziget” ma már nemcsak hazánkban fogalom, de az egyik legismertebb magyar  szóvá vált az egész világon, ami számos jelentéssel bír. A „Sziget” egy olyan különleges földrajzi helyet takar, ahol rég nem látott ismerısökkel futhatunk össze, ahol új barátokra tehetünk szert,  ahol nagy szerelmek szövıdnek, ahol mindenki könnyen eleresztheti napi gondjait. Ez a Sziget a békesség szigete, a barátság szigete, a tolerancia szigete, a szerelem szigete, az önfeledt kikapcsolódás szigete, a szabadság szigete, a kulturális sokszínőség szigete. A mi Szigetünk ma már Európa elismerten legjobb nagyfesztiválja, Magyarország elsıszámú turisztikai attrakciója, de a szigetesek számára még mindig leginkább a nyár legjobb hete, amit már a hosszú téli napokon is jó várni, jó készülni rá, de a legjobb persze ott lenni.

A www.mienkasziget.huaz elmúlt tizenkilenc év emlékeit győjti most egybe, barátságok, szerelmek, nagy egymásra találások és bánatos elválások krónikáit, az elsıkoncertélményt, az elsıéjszakai kimaradást, az önfeledt nyaralást és végtelen vonulásokat színpadtól színpadig. És az emlékekbıl szépen-lassan összeáll a múlt, s újra élettel telnek meg a régi szlogenek: Hogy “kell egy hét együttlét”, hogy a “Sziget egy hely, ahol mindent lehet, de semmit nem muszáj”. 1993-ban még nehéz volt értelmezni azokat az állításokat, hogy „a Sziget a világegyetemisták találkozója”, vagy, hogy “ami ez alatt az egy hét alatt a Szigeten kívül van, az nincs”.
De – azóta tudjuk jól – ezek egyszerőtények.

Budapest, 2012. március 8.
VetıViktória
Sajtófınök

Forrás: A Sziget, ami a miénk

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.