Főoldal » A szigetesek megvédték a szigetet

A szigetesek megvédték a szigetet

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mozgósítva  kollégákat,  a  fesztiválért  aggódó  önkénteseket,  segélyszervezeteket  és  fizetett munkaerőt, a Sziget Szervezőiroda önerőből megmentette az árvíz pusztításától az Óbudai szigetet – áll az iroda közleményében.
Miközben az elmúlt napok vezető hírei szinte mind az árvízre fókuszáltak, szinte semmi szó nem esett az  egyik  legveszélyeztetettebb  fővárosi  közterületről,  az  Óbudai  szigetről  –  írja  a  közlemény,  mely szerint az elmúlt 15 évben sajnos többször is az árvíz martalékává vált az itt található Május 9. park. Bár néhány éve a Sziget Szervezőiroda által finanszírozva már megmagasították a sziget közterületeit védő gátat, azonban a mostani rekord méretű árvíz jelentősen  meghaladta a  megemelt gát szintjét is. „Az elmúlt évek árvizeiután, sajnos mindig több hónapig tartott a helyreállítás, ezért gyakorlatilag egy hónappal a fesztivál felépítése előtt nem maradt más lehetőségünk, mint hogy minden erőnket a Sziget védelmére összpontosítsuk” – mondta GerendaiKároly főszervező. „Most, hogy elvonult az ár, örömmel jelentjük, sikerrel jártunk” – teszi hozzá,megjegyezve, hogy miután az utóbbi években már jelentős bérleti díjat fizetnek a fesztiválon használt közterület után, nehezményezi, hogy megint nekik kellett a zsebükbe nyúlni és több mint 40 millió forintot elkölteniük, hogy megmentsék a területet a katasztrófától. Ugyanakkor azt Gerendai is elismeri, hogy nem volt idő egyeztetésekre vagy panaszok benyújtására,  a  víz  csak  emelkedett,  cselekedni  kellett  és  még  mindig  a  gátépítés  tűnt  a  legjobb megoldásnak.

“Miután  a  központi  árvízi  védekezést  irányítók  részéről  –  érthető  módon  –  az  emberélet  és  a  lakott területek  védelme  élvezett  prioritást,  sajnos  nem  jutott  már  kapacitás  a  Hajógyári  sziget megvédésére. Azzal szembesültünk, hogy egyedül maradtunk a problémánkkal” – mondta Gerendai. Ezért  a  Sziget  szervezői  úgy  döntöttek,  összefogva  azokkal,  akik  számára  fontos  a  Hajógyári  sziget, önerőből  állnak  a  víz  útjába. Ezzel  nem  csupán  a  fesztivál  létét  biztosították,  de  így  Budapest  egyik
legnagyobb  közparkja  is  hosszabb  kihagyás  és  kellemetlenségek  nélkül  nyújthat  továbbra  is  teret  a kikapcsolódásra a családok, vagy a pihenni és sportolni vágyó környékbeliek számára.

A védekezés során mintegy 4 kilométer hosszan megemelték – átlagosan 80 centiméterrel – a gátakat, belső  védműveket  építettek,  felhasználva  több  mint  12.000  köbméter  agyagot  és  2.500  köbméter homokot,  valamint  több  tízezer  homokzsákot.  Míg  a  Margitszigetet  komoly  erőket  felvonultatva,  a sajtó  által  szinte  élőben  közvetítve  védték  meg  az  illetékesek,  addig  az  Óbudai  szigeten  19 munkagéppel, kb. 100 fő fizetett munkaerővel illetve kb. 200, a Szigetért aggódó önkéntessel sikerült rohammunkában  elvégezni  az  embert  próbáló  feladatot.  Non-stop  ügyeletet  ellátva  az  árvízi védekezés szakemberei által irányítva és felügyelvevégül sikerült megakadályozni, hogy a víz ellepje az Óbudai sziget parkosított  közterületeit. Bár a régi  gát rossz állapota miatt, több helyen a védmű alatt  átszivárgott  a  Duna,  az  így  kialakuló  “tavak” vizét  az  elmúlt  napokban  25  különböző teljesítményű  speciális  szivattyúval  sikerült  kiszivattyúzni,  így  a  Gyerek  Sziget  is  a  soron  következőalkalomra már visszaköltözhet az eredeti helyszínére.

A közlemény végül megköszöni mindazoknak, akik segítették az ár elleni küzdelmet. Külön is kiemelve köszönetet  mondanak,  a  Helperek  Önkéntes  Segítők  Közhasznú  Egyesületének  és  a  Baptista Szeretetszolgálat  önkénteseinek  az  áldozatos  munkájukért,  a  lengyel  államnak  és  az  Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság illetékeseinek  egy300  méteres mobil gátrendszerért, az Országos Vízügyi  Főigazgatóság  munkatársainak  a  szakmai  segítségért  és  a  megaszivattyúkért,  valamint  a  III. kerületi rendőrségnek és az In-Kal-nak az őrzésért.Megköszönik az XXL Cateringnek, hogy nem hagyta éhen  és  szomjan  a  gáton  dolgozókat,  a  Tomidó,  a  Tranzorg  és  a  Nemesgép  cégeknek,  hogy biztosították  a  munkagépeket,  a  Cleancode-nak  a  folyamatos  takarítást.  Hálájukat  fejezik  ki  Hatvan város  polgármesterének,  hogy  kölcsönadta  a  település  szivattyúját,  a  Védelmi  Tanács  illetékesének, hogy  engedélyezte  a  védekezést.  Végül, de  nem  utolsó  sorban  a  “Sziget  Fesztiválköztársaság  hőse” képzeletbeli  érdemérmet  adományozzák  a  munkálatokat irányító  Benis  Dánielnek  és  csapatának, annak elismeréseként, hogy sikerrel megszervezték és levezényelték a védekezési munkákat.

„Az  elmúlt  hetekben  aggódó  levelek  százait  kaptuk  itthonról  és  külföldről  egyaránt  sőt  –  a  hazai mellett – a nemzetközi média részéről is folyamatosvolt az érdeklődés, vajon mi lesz a Szigettel” – áll a közleményben. „Ezúton is üzenjük, hogy sikerült megvédeni a területet, így nincs akadálya, hogy egy igazán jó fesztivált rendezhessünk” – zár a kommüniké.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.