Főoldal » …a vámosi Pusztatoronynál.

…a vámosi Pusztatoronynál.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

…a kaposvári úton járók – ha napkeletnek néznek, az időt uraló Isten figyelmeztető jelét, a vámosi pusztatornyot látják…

Kaposvár és Fonyód között úgy félúton – Somogyváron járva, utunkon napkeletnek fordulva pár km után találjuk Somogyvámost. Annak külterületén az Ihász – dűlőben, szántóföldek közepén egy zöld helyen – áll a Pusztatorony.
Eredetileg román stílusban épült egyhajós templom feltehetően XII. századi eredetű. Érdekessége, s korának jellemzője a téglából rakott, négyzetes alapú, később nyolcszögletűvé váló, a sisakot is téglából rakott tornya. A körülötte elterülő település erődtemploma is volt egyben. A középkorban a mai Somogyvámos határában egy Csopak nevű falu feküdt, amely 1237-ben részben a szentmártoni apátság birtoka volt – erről írásos emlékek is fennmaradtak. A török hódoltság alatt teljesen elpusztult az a település, majd lassan a neve is feledésbe merült. A közelében azonban akkor már állt Vámos falu, ahol most a román stílusú templom romjait találjuk. Az 1575-ös adólajstrom Vámosfalva néven jegyezte fel az utókornak.

  

pixel

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.