Főoldal » A varsói Nemzeti Stadion

A varsói Nemzeti Stadion

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A város belterületén magasodó stadiont 1983-óta nem használták sportesemények megrendezésére. A rendszerváltást követően egy piac vert benne tanyát. Az ezredfordulón tervek születtek a teljes elbontására és helyén egy új, reprezentatív sportlétesítmény felépítésére. Lengyelország 2007 áprilisában nyerte el a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság társrendezési jogát. Az UEFA-hoz benyújtott pályázatban a torna döntőjének helyszínéül egy Varsóban felépítendő új labdarúgó stadiont jelöltek meg.

A pályázat elnyerése után a Nemzeti Stadion építésének ügyében hónapokig semmiféle előrelépés nem történt. Jarosław Kaczyński kormányzásának utolsó heteiben még az is felvetődött, hogy ejtik a stadion helyére építendő Nemzeti Stadion terveit, és a város határain túl egy zöldmezős beruházás keretében építenek új stadiont. 2007 novemberében, Donald Tusk kormányzása idején láttak hozzá ténylegesen a létesítmény felépítéséhez. Adam Giersz, lengyel sportminiszter a projekt megtervezésével egy frankfurti építészirodát bízott meg. Az iroda a Nemzeti Stadiont egy többcélú sportcentrum központi elemeként tervezte meg, amely a focimeccseken kívül koncerteket és tömegrendezvényeket is befogadhat. 2007. december közepén dőlt el véglegesen, hogy az új stadiont a régi helyén építik fel. A stadion építése 2009 februárjában kezdődött el. A Puls Biznesu című lengyel üzleti lap információja szerint az 55 ezer férőhelyes stadiont a legoptimistább forgatókönyv szerint is év végén tudják átadni, miután hatalmas az elmaradás az elektromos vezetékek és a szennyvízrendszerek kiépítése terén, amelyeknek eredetileg februárra már üzemkésznek kellett volna lenniük.

A stadion mellett egy 15 000 fős sportcsarnok és egy 4500 főt befogadni képes uszoda is felépül majd. Ez az épület lesz az EB legmodernebb stadionja, helyszíne lesz többek között a nyitómeccsnek, valamint több csoportmeccsnek és egy elődöntőnek.

A stadion teljes nézőtere fedett lesz, a tribünök alatt két szinten éttermeknek, konferenciatermeknek, irodáknak és üzleteknek ad otthont. A játéktér felett egy mozgatható tető kap majd helyet, így minden kulturális és sportesemény az időjárástól függetlenül megtartható lesz. A stadion piros-fehér borítást kap, amely Lengyelország nemzeti színeire emlékeztet.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.