Főoldal » A világ 10 legszebb városa ( 2.rész )

A világ 10 legszebb városa ( 2.rész )

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A cikkem első részében Velence, Párizs és Prága került bemutatásra, most pedig a rangsoron következő három városról olvashattok.

LISSZABON – „a város, amelyre a Nap is mosolyog”

A Tejo folyónál fekvő várost nem elég “csak” meglátogatni. Át kell élni! Andalogva kell sétálni a napfényes óvárosban, a szövevényes, zegzugos utcácskák sokaságában, a százezer lépcső birodalmában, utazni a világ legmókásabb villamosával, és csak úgy csatangolni a díszes utcákon és tereken.

Lisszabon legismertebb és legjellemzőbb épülete a Belém-torony, amit I. Mánuel rendelésére építettek 1515-1521 között. Igazi szépségét a külső díszítés adja: a faragott kötélforma, a nyitott erkélyek és a mór stílusú őrtornyok. A város legimpozánsabb hídja, a méltóságteljes Április 25. híd. A két kilométer hosszú csodás híd a San Fancisco-i Golden Gate mintájára épült, nevét a Salazar-diktatúrának véget vető 1974-es Szegfűforradalomról kapta.

A Tejo folyó partja a lisszaboniak kedvelt pihenőhelye. Van itt Óceánográfiai Múzeum, kiállítási pavilonok, libegő, mesterséges tó és a Budapest Sportaréna tökéletes mása, jobban mondva eredetije, hiszen ez épült először. Háttérben pedig a légies, 17 kilométer hosszú Vasco da Gama híd látható. És ha egy hosszú és forró nap előtt állunk, vagy csak lemosnánk magunkról a város porát, vár minket az Atlanti-óceán.

Lisszabon mindent megad, amire egy turista csak vágyhat. Kellemes pihenést, történelmet, modern nyüzsgést, kristálytiszta óceánpartot, mesés ízeket, zamatokat, illatokat és mindenekelőtt napsütést és napsütést és napsütést…

RIO DE JANEIRO – „a felszabadult érzékek városa”

Tánc, zene, napsütés, koktélok, jóképű aranybarna bőrű srácok, és formás idomú, észveszejtő nők. Mintha az egész város kint élne a strandon, rúgják a bőrt, isszák az üdítőket, egy szál bikiniben élik végig az életet. A szamba és salsa zenéjére jár a lábuk, itt mindenki táncol, boldog és felszabadult. Ez, kérem szépen, Rio de Janeiro, Brazília egyik legismertebb városa, sokak szerint egyben Dél-Amerika legszebbje is!

Riót a világ 7 csodája közé sorolják, ami egy cseppet sem meglepő, hiszen az összes színpadias kellékkel rendelkezik, amik feljogosítják erre a kitűntető címre. Őserdővel borított hegykoszorú veszi körül, mely a hihetetlenül kék tengerből emelkedik ki, a fehér, homokos tengerpartot pálmafák szegélyezik. Rengeteg modern felhőkarcolót is találunk itt, a város körül húzódó hegyláncokon pedig valóságos luxusvárosok épültek. Persze nem minden ennyire idilli.

Nincs talán még egy hely a Földön, ahol az emberek ennyire tudnának mulatni. Amikor elérkezik a karnevál ideje, az egész ország átalakul hatalmas ünneplő tömeggé. A három legnagyobb brazil karnevál, a riói, a salvadori és az olindai rengeteg turistát vonz az egész világból. A város legismertebb strandja a Copacabana.

Ha már élményeket gyűjteni röpültük át az óceánt, semmi esetre se menjünk úgy haza, hogy nem megyünk fel a Corcovadóra. Aki életében egyszer látta innen Rio de Janeirót, az pontosan tudja, hogy miért nevezik a világ egyik csodájának ezt a kétpólusú, lüktető várost. A Corcovado 709 méterre magasodik a város fölé. A tetején álló 30 méter magas és közel 1000 tonna súlyú Krisztus-szobor a város jelképe. A hagyomány szerint széttárt karjai azt szimbolizálják, hogy a város szeretettel fogad minden utazót. A hiedelem szerint Krisztus védi is a város lakóit: ha a tenger felől veszély érkezne, karjait összezárva jelezné a baj érkezését.

No de elég a RIOgatásból. Ez a város egyedülálló a világon. Itt éjjel-nappal nyüzsgő élet folyik, híres tengerpartok, hangulatos éttermek és bárok csábítják az utazókat. Azok számára, akik ellátogatnak ide, kiderül, hogy miért is vált Rio de Janeiro Dél-Amerika szimbólumává.

AMSZTERDAM – „észak Velencéje”

A világ egyik legnagyszerűbb városa. Európa egyik legromantikusabb és legszebb helye csatornákkal, világhíres múzeumokkal és történelmi jelentőségű látnivalókkal. Amszterdam a tolerancia és sokszínűség városa. A nagyvárosok összes pozitívumával rendelkezik: kultúra, történelem, szórakozás, jó közlekedési viszonyok. Ugyanakkor viszonylag kis, csendes város, kevés közúti forgalommal. Amszterdamban akárhova megy az ember az soha nincs messze.

A legfőbb vonzerőt a múzeumok jelentik, mint például a Rijkmuseum vagy a világhíres Van Gogh Múzeum, melyek évente több milliós forgalommal büszkélkedhetnek. Emellett sok egyéb, kifejezetten Amszterdamra jellemző érdekesség is van, ilyen például a Piros lámpás negyedben lévő Hasis és Marihuána Múzeum. A város romantikus hangulata, pezsgő élete, sokszínűsége, csatornái, történelmi jelentőségű épületei sok mindenki szívét rabul ejti.

Sok látogató ámul el a tömérdek mennyiségű víz láttán. Nem véletlenül nevezik Amszterdamot „észak Velencéjének”. Éppen emiatt egy amszterdami látogatás nem teljes egy kis hajókázás nélkül. A nappali hajóút a város nyugodt és érdekes oldalát mutatja meg nekünk, az esti pedig a varázslatos és romantikus oldal tárul szemünk elé, melyhez nagyban hozzájárul a kivilágított házak és hidak látványa is.

Fotók: www.lisszabon.hu, www.rioholidays.com, www.photos4travel.com, www.nyaralas.sk, www.amszterdamiutazas.hu

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?