Főoldal » A „Világ legédesebb útja”, avagy csokoládéturizmus

A „Világ legédesebb útja”, avagy csokoládéturizmus

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Elzász már régóta ismert borairól, de ma már a borút mellett a csokoládé út is kellemes programot kínál a turistáknak. A bor és a csokoládé út időnként keresztezi egymást, és jól megférnek egymással. A „Csokoládé útja” elzászi csoki gyárosok, cukrászok kezdeményezésére jött létre.  2007-ben vált a terv valósággá. Hatvan állomása van Retzvillertől Elzászon át és a német városban Bad Bergzabern-ben ér véget. Útközben a csokoládé mellett más édességekkel is találkozhatunk, pl. mézeskaláccsal. A különböző állomásokon pecséteket gyűjthetünk, és ha hat pecsétet megszereztünk, akkor megkapjuk a „csokoládé-útlevelet”, amellyel édes ajándékok is járnak.
A francia csoki gyártás 40 %-a Elzászban realizálódik, évente 100 ezer tonna csokoládét gyártanak itt. A csokoládé út egyik állomása a strassburgi Csokoládé Múzeum 800 m2 területen interaktívan és játékosan mutatja be, hogyan lesz a kakaóból csokoládé.

A kakaót a spanyolok hozták be Európába. Montezuma, azték uralkodó felajánlotta spanyol hódítónak, Fernando Corteznek a „szent kakaóital” receptjét. Theobroma kakao” – annyit jelent, hogy „istenek eledele”. Az aztékok mágikus hatást tulajdonítottak neki, és fizetőeszközként is használták a kakaóbabot. Az angliai csokoládémúzeumban Birmingham-ben ma is meg lehet kóstolni a valódi csokoládéitalt. Az eredeti szerecsendió, vanília, méz, fahéj és chili felhasználásával készült.
Majd a 17. században már több európai országban gyógyszerként is használták.

A korábbi elmélkedés a csokoládéról, mely szerint nem egészséges, mára hál’ Istennek megdőlt. Így bűntudat nélkül adhatjuk át magunkat a csokoládé élvezetének.
Néhány évvel ezelőtt kutatók Panama egyik szigetén egy olyan törzset találtak, akik csaknem kizárólag kakaóval táplálkoztak. Ezeknél az embereknél nem fordult elő idősebb korban sem a magas vérnyomás és veseműködési zavarok sem. Ennek oka a kakaóban található anyag, amely antioxidánsként hat. De nem szabad elfelejtenünk, hogy mindez csak a jó minőségű kakaóra és magasabb kakaótartalmú csokoládéra vonatkozik.

Ha nem tudunk Franciaországig utazni a csokoládé úthoz, akkor találunk a közelben is csokoládé kóstolási lehetőségeket, csokoládé gyárakat és múzeumokat.  
Riegersburg nem csak a váráról és boszorkányairól híres, hanem 1999 óta a Zotter Csokoládé Manufaktúráról is. A manufaktúra látogatható hétköznapokon. A „csoki-túra”  kb. másfél óráig tart. Elsőként egy filmet tekinthetnek meg a vendégek a csokoládé történetéről és a gyártásáról. Majd egy audio készülékkel felszerelve, magyar nyelvre állítva kezdhetjük sétánkat. A különböző csokoládé készítő készülékek, gépek és egyéb csokoládéval kapcsolatos eszközök megtekintése közben sorra kóstolhatjuk a különböző csokoládékat, a köztes termékeket is, ahogyan haladunk előre a csokoládégyártás folyamatában. A legfinomabb és legkívánatosabb csokoládék azonban a másfél órás túra vége felé kerülnek a szemünk elé, s ha addig mértékletesek voltunk, akkor még meg tudjuk kóstolni, de a torkosabb vendégek ekkorra már  elérték több heti csoki adagjukat is.
A túra után kedvünkre vásárolhatunk a csoki shopban.
A riegersburgi Zotter Csokoládé Manufaktúrában évente 460 tonna kakaót dolgoznak fel, amelyhez 160 tonna cukorra és 1200 kg valódi vaníliára van szükségük. Az egy millió liter tej Tirolból bio-gazdáktól érkezik.

Hauswirth Kittsee Csokoládégyár szintén Ausztriában Bécs és Győr között félúton kisebb kitérővel érhető el. Közel a magyar és a szlovák határhoz. A településről szép időben nagyon jól ltható a pozsonyi vár is. A csoki manufaktúra 1949 óta működik családi vállalkozásban. Specialitásaik elsősorban a húsvéti, mikulás és karácsonyi figurák, de mellette más finomságokkal is csábítják a látogatókat és vásárlókat. 12 millió eurós forgalmat bonyolítanak le évenként. Itt is filmvetítéssel kezdődik a túra, majd gyárlátogatás helyi vezetővel. A látogatás után pedig kedvünkre kóstolgathatunk a „Schoko-Csárdában” és természetesen bevásárolhatjuk a jövőbeni csoki szükségletünk egy részét.

Ha éppen Bécsben járunk, akkor a Heindl Csokoládé gyárat és Múzeumot érdemes felkeresni. (Willendorfergasse). Az 1953-ban alapított Heindl cég múzeumában megismerkedhetünk a kakaó és csoki több mint 1000 éves történetével és természetesen meg is kóstolhatjuk a gyár termékeit, majd a csoki shopban bevásárolhatunk.

Ha viszont itthon szeretnék magunkat alávetni a csokoládé élvezetének, akkor érdemes bejelentkezni a budapesti Bekecs utcai Csokoládé Múzeumba, amelyet Farkas Elemér alapított, régi álmát megvalósítva egy felújított kúriában. A múzeumról megtekinthetünk egy rövidfilmet az oldal alján.

A Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda Sopronban 2009-ben nyitotta kapuit. Csokoládékóstolásra invitálnak és természetesen itt is ismerkedhetünk a csokoládé történetével és gyártásával.

Szerző: Schmidt Valéria

Címfotó:  www.vana-wien.at

Fotók: www.heindl.co.at

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.