Főoldal » A Vintgár-szurdok

A Vintgár-szurdok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A szurdok Gorje közvetlen szomszédságában fekszik, körülbelül 4 km-re észak-nyugatra Bledtől. 1891 februárjában fedezte fel Jakob Žumer, Gorje polgármestere és Benedikt Lergetporer térképész és fotós.

Véletlenül fedezték fel, egy olyan időszakban, amikor a Radovna folyó vízszintje, mely keresztülfolyik a Vintgár-szurdokon, nagyon alacsony volt. Kutató munkájukat Spodnje Gorjeban kezdték, innen haladtak Blejska Dobrava irányába. Nagy küszködés árán sikerült csak keresztül jutniuk a különben járhatatlan szakadékon. Mivel sok, csodálatosan szép természetes szépséget találtak, eldöntötték, hogy alapítanak egy építési bizottságot. A szurdokot rendbe hozták, biztonságossá tették a látogatók számára, akik leginkább Bled látogatói közül kerültek ki. A szurdok nyilvános megnyitására 1893. augusztus 26-án került sor. Az 1,6 km hosszú Vintgár-szurdok a függőleges sziklájú Hom és Boršt közé van bemetszve, a szurdokot a Radovna folyó vízesései, medencéi és zúgói díszítik. A folyó felett az út fahidakon vezet át, és a sziklák oldalához rögzített fafolyosókon haladhatnak a 16 m magas Šum-vízesés felé, mely a szurdoktúra végállomása. Természetes szépségei miatt a Vintgár-szurdok Szlovénia fontosabb turistai látnivalói közé sorolható. A látogatók száma évről évre növekszik. A Šum vízeséstől egy festői szépségű gyalogösvényen eljuthatunk Hom felé, a Szent Katalin templomhoz (egy kicsi történelmi templom, gyönyörű kilátással). A szurdok bejáratánál és a Šum-vízesésnél büfék szolgálják ki a szomjas turistákat, de akár képeslapok tucatjait is megvásárolhatják. A szurdok megközelíthető autóval vagy busszal, a parkoló a szurdok nyugati részén van.

Forrás: http://www.bled.si/hu/default.asp?id=2554

Fotók: Schmidt Valéria

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.