Főoldal » A West-Balkán tragédia utórezgései 2. rész

A West-Balkán tragédia utórezgései 2. rész

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szinte minden héten bemutattam a kiválasztott városokban levő szórakozási lehetőségeket. Nyilván minden településen ettől jóval több kocsma, pub és diszkó létezik. A fontosabbakat, felkapottabbakat, és azokat próbáltam kiemelni, amelyekről elegendő információt leltem ahhoz, hogy nyugodt szívvel ajánlani tudjam.

Ha egy ismeretlen helyre készülök utazni, nem feltétlenül kell ehhez elhagynom az országot, de minden esetben feltérképezem, hogy hova is megyek, és milyen lehetőségeim vannak/lesznek ott, mind szállás, mind étkezés, mind kikapcsolódás tekintetében. Manapság nagyban segítheti a dolgunkat az internet. Számtalan információt lehet találni egy-egy szórakozóhelyről, sok esetben a buliképek is árulkodóak, hogy mégis milyen a közönség összetétele, a fórumokon pedig meg lehet beszélni, hogy valójában milyen az adott szórakozóhely. A West-Balkánban történt tragédia kapcsán a hatóságok úgy gondolták, hogy túl nagy szabadsága van a fiataloknak és az üzemeltetőknek, tulajdonosoknak, ezért szigorításhoz láttak.

Egy új jogszabály szerint 300 személynél nagyobb befogadóképességű építményben, illetve azon szabadtéri rendezvényen, ahol a résztvevők száma az 1000 főt meghaladja, zenés – táncos rendezvény csak engedély birtokában gyakorolható. Nem kell engedélyt kérni a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre, a választási gyűlésekre, a vallási szertartásokra és rendezvényekre, a családi eseményekre, a közoktatási intézményekben az intézmény által szervezett rendezvényekre és a pártrendezvényekre. Zenés-táncos rendezvény esetében elengedhetetlen a kulturális rendezvényszervezői vagy konferenciaszervezői képesítés, ráadásul az ÁNTSZ, a tűzoltóság, a természetvédelmi és vízügyi felügyelőség, a jegyző, és az OMSZ előrejelzését is csatolni kell.

Az új kormányrendeletről és a balesetről kérdeztem a hajdúböszörményi Escobar club & lounge nevű szórakozóhely üzemeltetőjét, Kovács Zoltánt. Zoli, közismert nevén Mammuth, készséggel válaszolt a kérdéseimre.

–   Mi a véleményed az új jogszabályról?

– Társadalmi szinten kellene a kérdéssel foglalkozni. Megint nem az érintetteket, a szakmát kérdezték meg. Úgy kezelnek minket, hogy ”úgyis csak a pénz érdekli őket”. Pedig ez nem igaz. Ha nincs jó zene, ha csapnivaló a kiszolgálás, vagy étterem esetén az étel, akkor előbb vagy utóbb a vállalkozás csődbe megy. Azt nyilván nem lehet megtiltani, hogy egyáltalán ne kezdjenek el az emberek vállalkozást nyitni, rendezvényeket szervezni, abba viszont nem gondolnak bele az illetékesek, hogy előbb vagy utóbb úgyis lemorzsolódik az, aki nem jól csinál valamit. Gyökeres szemléletváltozásra van szükség, és akkor kiválnak azok, akik nem valók ebbe a közegbe. Nyugaton nem mennek el olyan helyre szórakozni, ahol nem tudják, hogy mi vár rájuk. Feketelistát könnyű összeállítani, inkább azzal kellene foglakozni, hogy ki, mit és hogyan akar. És ez derüljön ki időben, még mielőtt megtörténne a baj. Nagyrendezvényeknél pedig szerintem feltétlenül szükséges lenne, hogy egy tervet előre adjanak le a készülő rendezvényről, hogy hogyan fog az elképzelés a gyakorlatban megvalósulni.

Egyébként minket nem érint, mert csak két közös vonás van a Balkán és az Escobar között: a zene és az ital. Az Escobar egy pub. Itt nincs akkora létszám, hogy egy hasonló helyzetet ne tudnánk kezelni. 150-200 fő jelenléte az átlagos nálunk, tehát ez nem az a hely, ahol egy ilyen eset fokozottan kialakulhat. Megszokásból járnak hozzánk az emberek. Nem igazán fordulnak elő idegenek. Teljesen más az, ahol a tragédia történt.

–  A tragédia óta mégis történtek változások, melyek ezek?

– Az egyik változást a bejárat átalakítása jelenti, mely így leegyszerűsítette és könnyebben kezelhetővé tette a vendégek szűrését, a jegyvásárlást és a beléptetést. Azóta a szokásostól kicsit jobban odafigyelünk, de egyébként nem érzem, hogy a történtek bármilyen hatással lennének ránk, hogy másképpen kellene csinálnunk azt, ami eddig megfelelően működött. A pub földszintjén található a pult és vannak itt ülőhelyek, asztalok, a hátsó részben található a női és a férfimosdó, továbbá a ruhatár, plusz itt is vannak ülőhelyek asztalokkal, az emelet viszont teljes egészében a táncteret adja, ahol betiltottam a dohányzást. Egyrészt tűzvédelmi okokból, a fából készült berendezés miatt, másrészt pedig így igényesebbé vált a környezet a táncolók számára. Már régóta fontolgattam ezt a dohányzással kapcsolatos lépést és a West-Balkánban történtek után nem volt kérdés, hogy meg is kell valósítani.

–  Hogyan fogadták a vendégek az új szabályt?

– Viszonylag könnyen fogadták. Nem volt zsörtölődés, jobban vették, mint vártuk. A probléma inkább a hatóságokkal van, ugyanis nem gondolkodnak differenciáltan, mindenkit egy kalap alá vesznek. Én a tragédia utáni hétfőn egyből hívtam a helyi tűzoltóságot. Tőlem elvárják, hogy ismerjem az összes szabályt, sőt maradéktalanul tartsam is be őket, cserébe én is elvárnám, hogy a hatóságok is legyen tisztában a szórakozóhelyek milyenségével.

– Mindenki a szervezőket és a bulinak helyet adó West – Balkánt hibáztatja a tragédiáért. Mit gondolsz, hogy a bulizó fiatalokért mennyire felelősek a saját szüleik?

– Sokat számít, hogy egy fiatal milyen szokásokat hoz otthonról. A barátok befolyásoló ereje is nagy, de úgy gondolom, hogy alapvetően mégis csak az számít, hogy ki mit lát odahaza. A szabályok iránti tiszteletet a vendégeknek is be kell tartania. Sok esetben a szülők sincsenek tisztában a szabályok megszegésének következményeivel, nemhogy a fiatalok. Nevelés kérdése, hogy a gyerek megtanul magára vigyázni, vagy állandóan bajba sodorja önmagát és esetleg társait, környezetét is. Nálunk is van házirend, amelyben keretbe foglaljuk az általunk kulturáltnak tartott szórakozás szabályait. Mi partnerként kezeljük a vendégeinket. Mosolyt adunk és azt is várunk cserébe, nem pedig kést a hátunkba, köpködést és rongálást. Egy családi példával élve ha a gyerek elé mosolyogva teszi az anyuka a levest, akkor kevesebb az esély arra, hogy kritizálni fogja.

– A legtöbb huszonévest zavarja a tizenévesek jelenléte a szórakozóhelyeken. Nálatok mi a korhatár?

–  Péntekenként 17+, szombatonként 16+ a korhatár. A 18 év alattiak más színű karszalagot kapnak a bejáratnál, hogy a pultosoknak könnyebb dolga legyen a kiszolgáláskor. Pénteken diszkózenét játszunk, szombaton inkább olyan bulik vannak, amelyek szűkebb rétegnek szólnak. Vagy a fiatalokat vonzza, vagy az idősebbeket. Nálunk a programok is a differenciálást támasztják alá. Hasonló érdeklődésű fiatalokat és idősebbeket hozunk össze. A programokkal remekül meg lehet szűrni a közönséget.

– Már most nagyon sokan tiltakoznak az új kormányrendelet ellen. Hogyan összegeznéd a kialakult helyzetet?

–   Az a baj, hogy a hatóságok egyáltalán nem ismerik a szakmát. Sokszor úgy tűnik, mintha a krimikből meg a bulvárhírekből szednék a fals információkat. Minden helynek vannak sajátos vonásai, pl. más – más a mérete, és a közönség sem minden esetben egyezik. Főleg más egy már több éve működő hely, ami kialakult arculattal rendelkezik. A nálunk is végbemenő szigorú fellépést, a razziát megértettem volna, ha mondjuk minden héten probléma lett volna, de így, nem értem, miért kellett bennünket folyamatosan zaklatni. Ilyen stílusú fellépéssel évek munkáit tehetik tönkre. Ráadásul alapjuk sem nagyon volt. A felmerült hiányosságokat pedig gond nélkül orvosoltuk. Természetesen át kell nézni minden helyet, kell a szigorítás is, de mindenkihez másképp kellene viszonyulni. Ha lennének nyugodt hangvételű fórumok, ahol le lehetne ülni egymással a vendéglátósoknak és a hatóságok embereinek, akkor a félreinformáltság elkerülhető lenne. Ott könnyebben ki tudnák szűrni, hogy ki az, aki sumákol. Véleményem szerint, az önkormányzatoknak ki kellene eszközölni városi szinten az ilyen jellegű fórumokat. Ne a razziákon és a bajban találkozzon egymással a két fél.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.