Főoldal » Abbey Színház (Dublin)

Abbey Színház (Dublin)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az Abbey Színház volt az első államilag támogatott színház az angol nyelvű világban, mely 1925-től kezdve kapott éves támogatást a szabad Ír Államtól.

Az Abbey Színház célja, hogy megőrizze a klasszikus írók remekeit, de ugyanakkor a kortárs alkotók darabjai is szerepet kapjanak; továbbá elősegítse és fejlessze az ír színházat nemzetközi szinten is.

A más néven Ír Nemzeti Színházat 1903-ban alapította W.B. Yeats és Lady Augusta Gregory. 1904. december 27-én nyitotta meg a kapuit az Abbey utca 26 szám alatt. 1951-ben tragédia történt, ugyanis leégett ez az eredeti épület, így a színházat áthelyezték a Queen Színházba. 15 évvel később, 1966. július 18-án visszaköltözött az intézmény a régi helyére. Ezt az új épületet Michael Scott tervezte.

2006 szeptemberében a kormány bejelentett egy nemzetközi design versenyt, mely alapján új otthont építenek az Abbeynek, de ez már egy egész komplexumnak adna otthon. Ugyanis létrejönne egy 700 férőhelyes főrész, egy 350 fős középső rész, és egy 150 fős stúdiószínház, továbbá archívum, iroda, öltözők, éttermek és bárok is lennének az épületben.

A színházban az elmúlt három évben 375.000 ember élvezte az előadásokat, bemutattak 7 világpremiert és 4 ír premiert, 309 színész dolgozott az épületben, 798 szerep, workshop és felolvasás történt meg, 32 nemzeti és nemzetközi darabot mutattak be, ezekben 367 színész játszott, amivel összesen 118 millió €-val járultak hozzá az ír állam kincstár gyarapításához.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.