Főoldal » Áprilisig látogatható a híres Farnese Palota

Áprilisig látogatható a híres Farnese Palota

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Palazzo Farnese, Róma egyik legismertebb reneszánsz épülete – amelyben egyébként 2035-ig Franciaország nagykövetsége működik –  tavaly év végén nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Négy hónapon át, április 27-ig bárki megtekintheti a palotát és a nyitva tartás idejére az épületbe visszakerült, eredetileg a Farnesi gyűjteményhez tartozó mintegy kétszáz műremeket.
Erre a ritka alkalomra számtalan, az évszázadok alatt széthordott festményt, rajzot, szobrot és más műtárgyat szállítottak vissza a Campo di Fiori (és nem mellesleg a Római Magyar Akadémiának otthont adó Falconieri-palota) közvetlen közelében, a Tiberis partján álló épületbe.
A palota építése Alessandro Farnese kardinális megbízására 1517-ben kezdődött, és 1546-ban fejeződött be. Többek között Michelangelo is dolgozott rajta. Az épület udvarán a Gitáros Apolló fogadja a látogatókat. A 4 tonnás márvány szobrot Nápolyból szállították Rómába. A nápolyi múzeum, az olasz köztársasági elnökség és a franciaországi Chambord-palota különleges szőnyegeket kölcsönzött a kiállításra, melyek korábban is a Farnese kincsei közé tartoztak. A párizsi Louvre pedig Annibale Caracci rajzait küldte el. A kiállítás egyik vonzereje a leghíresebb Farnese, III. Pál pápa portréja.
A ritkán látható műtárgyaknál is nagyobb élmény maga a palota. Az Annibale Caracci galéria szépsége lenyűgöző: a festő 1597 és 1608 között készítette el a barokk művészet remekei közé tartozó, az istenek szerelmét ábrázoló freskókat. A palota másik büszkesége a díszterem, amelynek kazettás mennyezetét és Francesco Salviati alkotta freskóit – amelyek alatt a nagykövet dolgozik – ezúttal a kiállítás látogatói is megtekinthetik.
A Farnese-palota megnyitását maga a nagykövet kezdeményezte három évvel ezelőtt.  Különböző szponzorok biztosították a projekt egymillió eurós (mintegy 275 millió forintos) költségvetését. A kiállításra százezer látogatót várnak.
A Farnese család palotája egy házasság révén került 1734-ben a nápolyi Bourbonok birtokába, akik az ott lévő műkincsek javát Nápolyba szállították. Az épületet hosszú időn át bérbe adták a francia nagykövetségnek, majd 1911-ben a francia állam megvásárolta. 1936-ban Olaszország visszavásárolta ugyan, de  99 évre ismét bérbe adta a francia diplomáciai képviseletnek.
Forrás: www.turizmusonline.hu
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.