Főoldal » Ausztriai legendák – Richárd király Dürnstein várában

Ausztriai legendák – Richárd király Dürnstein várában

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az osztrák zászló

A Babenberg hercegek 976-ban kapták meg a Német-Római birodalom  keleti határvidékét, azzal a feltétellel, hogy kormányozzák és megvédik a keleti területeket a támadó törzsektől. Folyamatosan harcoltak a keleti területekért a Duna mentén, hogy visszaszerezzék az irányítást a hunok, szlávok és avarok által megszállt területek felett. Közben számos erődítményt és kolostort építettek.

A Babenberg hercegek is felszentelt keresztények voltak, akik követték az egyház felhívását, hogy védjék meg a kereszténységet a keresztes hadjáratban. Azt mondják, hogy az Akroni  csatában keletkezett a piros – fehér – piros színű nemzeti zászló.

A legenda szerint az egyik keresztes hadjáratban, a Szent földön V. Leopold babenbergi herceg súlyosan megsérült. A sebeiből folyó vér eláztatta hosszú fehér köpenyét tetőtől talpig és teljesen vörösre festette. Amikor a csata után levette az övét, akkor vette észre, hogy egy sáv teljesen fehéren maradt az öve alatt. Ekkor határozta el a herceg, hogy Ausztria új zászlója piros – fehér – piros lesz.

Oroszlánszívű Richárd

Szintén az Akroni csatában történt, hogy Leopold herceg vitába keveredett Oroszlánszívű Richárddal, Anglia királyával, amely később az angol király bebörtönzéséhez vezetett.

Körülbelül 800 évvel ezelőtt a német császár, Barbarossa Frigyes egy hatalmas nemzetközi sereget vezetett a Szent Földre, hogy felszabadítsa a keresztény városokat a pogány uralkodóktól. A sereghez tartozott Oroszlánszívű Richárd király, Leopold herceg és számos nemzet csapata. Barbarossa Frigyes halála után vitára került sor, hogy ki vegye át a nemzetközi sereg felett a parancsnokságot. Ebből hatalmas veszekedés alakult ki a király és a herceg között.
Az Akroni győzelem után az osztrák herceg az újonnan alkotott zászlóját kitűzte a város bástyafalára Ausztria győzelmi jelképeként. Ez felbosszantotta szövetségesét Richárd királyt, akinek a serege szintén küzdött a csatában. Mérgében elkapta az osztrák zászlót és eltaposta a vérrel ázott csatamezőre.

A győztes csata után elindultak a seregek haza felé. A legtöbb keresztes lovag szárazföldön ment vissza a hazájába, Richárd király azonban seregével vitorlás hajón indult útnak, hogy elkerülje újonnan szerzett ellenségének a földjét. De szerencsétlenül jártak, mert a hajó viharba keveredett és elsüllyedt, így a király és a követői arra kényszerültek, hogy Ausztrián keresztül folytassák az útjukat. Megpróbáltak átkelni amilyen gyorsan csak lehet. De éppen karácsony előtt a hideg téli időjárás és az éhínség arra kényszerítette őket, hogy menedéket keressenek és ennivalót, így egy vidéki fogadóban szálltak meg, Bécs közelében.

Éppen vacsorát készítettek, amikor egy idős osztrák keresztes lovag megpillantotta a szegény zarándoknak öltözött férfit, akinek a kezén meglátott egy értékes gyűrűt. A lovag rögtön felismerte, hogy a szegény zarándoknak öltözött férfi csak az angol király lehet, akit látott a keresztes hadjáratban is. Leopold herceg katonái hamarosan meg is jelentek és börtönbe zárták az angol királyt.  Richárd király Dürnstein várában raboskodott.

A történet, hogy a király hajója elsüllyedt elérte Angliát és sokan azt hitték, hogy Oroszlánszívű Richárd életét vesztette. A király testvére János ekkor kinevezte magát Anglia új királyává. Blondel, Richárd király hű alattvalója, és udvari énekese azonban nem hitte el, hogy a király halott és elindult a hárfájával először a Rajna mentén, majd a Duna mentén vándorolt. Minden várnál elővette a hárfáját és elénekelt egy dalt, amelyet csak ő és a király ismert. Végül, amikor Dürnstein várához ért és elénekelte az első strófát, a távolból egyszer csak meghallotta, hogy valaki folytatja a dalt. Ekkor már tudta, hogy a királyt Dürnstein várában tartják fogva és hogy váltságdíj fejében elengedik majd. Azonnal visszaindult Angliába, hogy elmondja, a király még él. 1193-ban az angol királyt elengedték, miután hatalmas váltságdíjat fizetett érte Anglia.

Az osztrák herceg a hatalmas váltságdíj összegét a Bécset körülvevő fal megerősítésére használta fel, amely megvédte a várost sok évszázadon keresztül  mindenféle támadótól, beleértve a török ostromokat a későbbi évszázadokban.

A Pápa kiátkozta Leopoldot, amiért ilyet tett egy keresztes lovaggal. A herceg még abban az évben leesett a lováról és életveszélyesen megsérült. Ezután a salzburgi püspök feláldozta az átok alól, azzal az ígérettel, hogy a pénzt, amit váltságdíjként kaptak, visszafizetik Angliának. Az ígéretből azonban nem lett semmi, mivel a váltságdíj összege akkor már benne volt az új épületekben.

Szerző:  Schmidt Valéria

Fotó: Creative Commons

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.