Főoldal » Az 5 legszebb várromunk

Az 5 legszebb várromunk

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Talán helyesebb így fogalmaznom: legszebb fekvésű váraink. Sorolom is: BOLDOGKŐ, CSESZNEK, FÜZÉR, SIROK, SOMOSKŐ. Mielőtt bárki is azzal vádolna, hogy felsorolásom szubjektív, sietek leszögezni, hogy AZ. Mint valamennyi hasonló rangsorolás. Ám vitaalapnak minden bizonnyal megteszi.

Számomra valamennyit az teszi vonzóvá, hogy feléjük közeledve meglehetős távolságból megpillanthatjuk őket, amint méltósággal vigyázzák a tájat sasfészkek megközelíthetetlennek tűnő ormain. Szépségük, rejtelmes titokzatosságuk festők ecsetjére kívánkozik. Múltjukhoz mondák, legendák kötődnek, védőik hősiességét tollforgatók sora énekelte meg. Manapság valamennyire egyfajta romantikus szemlélettel tekintünk, mert megszépítette az idő azt a lovagkort, amikor e várak a fénykorukat élték.

Vegyük is sorra őket, lássuk merre találhatók, és miként közelíthetők meg:

Boldogkő vára – A Zempléni-hegység nyugati részén, a Hernád völgyének peremén találjuk egy ovális alakú andezittufa hegy (240 m) tetején. Minden év augusztus első hétvégéjén kerül megrendezésre a Boldogkői Várjátékok, ahol sok színes programmal (zenés felvonulás lovasokkal, kikiáltóval, középkori játszóházzal, lovasíjászok bemutatójával, stb) várják az odalátogatókat. Az újra lefedett palotaszárnyban turistaszálló működik. A vár megközelítése igen könnyű, hiszen autóval egészen a vár alatti parkolóig eljuthatunk. Belépő ellenében látogatható (felnőtt 600 Ft; diák/nyugdíjas/pedagógus 300 Ft), mely magában foglalja a várban lévő kiállítások (őstörténeti, ásvány, szobor, vártörténeti, ólomkatona) megtekintésének lehetőségét is.

Cseszneki vár – A Bakonyban, a Veszprémből Győrbe vezető országút mentén, a cseszneki Vár-hegy (333 m) dachsteini mészkőszirtjének éles gerincén áll. Gépkocsival megközelíthető, parkolás a vár tövében. Minden év augusztus első szombatján kerül megrendezésre a Cseszneki Várjátékok. Belépőjegy árak: felnőtt 500 Ft, diák/nyugdíjas 300 Ft. Kapcsolódó túralehetőség: Ördög-árok.

Füzér Vára – A Zempléni-hegységben egy különleges és védett vulkáni kúp tetején (500 m) épült hazánk talán legszebb fekvésű vára. Igazi sasfészek. Az alatta elterülő falutól 170 m szintkülönbség választja el. Megközelítés: A kék kereszt jelzésről leágazó kék rom (L) jelzésen 0,9 km-en 121 m szintemelkedéssel számoljunk, míg a falu főutcájának számító Szabadság úton a települést ÉK irányban elhagyva (útközben jobbról tájház), az úton haladó piros sáv jelzésnek a műútról jobbra történő letérési pontjánál leparkolva és a jelzésen gyalogosan folytatva az utat hasonló távolsággal számolva mindössze 77 m-es szintet kell leküzdenünk. Füzér Vára felújítása és a település központjában megvalósult projekt elemek Európai Uniós pályázati forrás felhasználásával jöttek létre. Az első ütemben felépült a Füzéri Alsóvár, felújításra került a Füzéri Felsővár várkápolnája, palotaszárnya és Alsóbástyája. A falu központjában megépült a Váruradalmi Kézművesház és az 1940-es 50-es éveket idéző Tájház, valamint felújításra került az 1800-es éveket bemutató Tájház. A második ütemben megvalósulhat a Felsővár teljes rekonstrukciója. Belépőjegy árak: felnőtt 1500 Ft, diák/nyugdíjas, 800 Ft. Füzéri Várgondnokság 3996 Füzér, Petőfi út 3/A, Mobil: +36308206388 Tel: +3647540013

Siroki vár – A Bükk és a Mátra határán a Tarna-patak észak felé kiszélesedő völgye felett áll egy magányos vulkáni hegycsúcs (278 m). Erre a riolit(dácit)tufa sziklára épült a szabálytalan alaprajzú fellegvár. Az északi falak alatt húzódik a vár legvadregényesebb része, a kazamata-alagút. A járatok zegzugosan behálózzák az északi sziklafalat, ablakokkal, kéményjáratokkal, ajtó- és rekesztőfal fészkekkel szabdalva. A várban évente kerülnek megrendezésre a Siroki Várnapok Autóval a várhegy alatti parkolói juthatunk, ahonnan nem túl megerőltető ösvényen közelíthetjük meg a várromot. Belépőjegy árak: felnőtt 800 Ft, diák/nyugdíjas 600 Ft

Somoskői vár – A szlovák-magyar határon 461 méter magasságban áll a vár, melyből csodálatos kilátás nyílik a környék településeire. A várhegy északi oldalán található világhírű nevezetesség a bazaltzuhatag (a hegy gyomrából kiömlő bazalt íves-oszlopos formában szilárdult meg). A világon, rajta kívül mindössze három helyen található meg ez a fajta geológiai ritkaság. A bazalt kihűlése során öt-és hatszögletű karcsú oszlopok képződtek, amelyek helyenként a 9 m magasságot is elérik.

Belépődíj: felnőttek 1,20 EUR, gyermekek/nyugdíjasok: 0,50 EUR Parkolás-autóval (Siatorska Bukovinka): 35,- Sk (kb 1,20 EUR). A magyar oldalon a parkolás ingyenes.

Képek: 2.-4. Boldogkő, 5.-7. Csesznek, 8.-9. Füzér, 10.-11. Sirok, 12.-13. Somoskő

Képek forrásai: szerző, orszagalbum.hu, commons.wikimedia.org, veol.hu, flickr.com, topidoc.hu, alfahír.hu, wordpress.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.