Főoldal » Az Ajax otthona, az Amsterdam Aréna

Az Ajax otthona, az Amsterdam Aréna

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Azt hiszem, hogy éppen itt az ideje egy stadion ajánlónak. Az Ajax Amsterdam (Amsterdamsche Football Club Ajax) a holland labdarúgás leghíresebb és legnépszerűbb egyesülete. A klubot 1900. március 18-án alapították. 1996-ban az Ajax átköltözött az új otthonába. Az új stadion neve Amsterdam Aréna lett, és csak pár percre található a belvárostól. Ez egy ötcsillagos UEFA stadion. 1993-ban kezdték az építkezést, amelyet a holland Rob Schuurman vezetett. A stadiont az amszterdami városi hatóság építtette, amelynek a költsége 140000000 euró volt. 

A nyitó mérkőzést 1996. augusztus 14-én játszották az AC Milan ellen, amit a vendég olasz csapat nyert meg 3:0-ra. Az első gólt ebben a stadionban pedig az olaszok játékosa, Dejan Savicevic szerezte. 

A stadion befogadóképessége a focimeccseken mintegy 52000 fő, de rengeteg koncertet is rendeznek itt és ilyenkor mintegy 68000 fő fér be. A stadion belső parkolójában 500 autó fér el, a külső parkolóban pedig további 12000 autó fér még el. 

Két évvel a stadion elkészülése után itt rendezték meg az 1997/98-as Bajnokok Ligája döntőjét, melyen 48500 volt a nézők száma. A 2000-es Európa Bajnokságnak pedig ez volt az egyik legfontosabb helyszíne.

Rinus Michels 2005-ben bekövetkezett halála után a szurkolók nagy része azt kérte a stadion vezetőségétől, hogy változtassák meg a nevet Rinus Michels Stadionra. A testület viszont elutasította ezt a kérést. Ezután viszont sokáig minden hazai mérkőzésen a szurkolók egy nagy zászlót lengettek, melyre a “Rinus Michels Stadion” felirat volt írva.

Az aréna az első olyan európai stadion, amelyik tolótetővel és földalatti folyosóval rendelkezik. A tetőt 10 perc alatt lehet becsukni, és ugyanennyi idő kell a kinyitáshoz is. Miután az aréna megépült, több európai labdarúgóklub is ilyen tetővel rendelkező stadiont építtetett magának. A becsukható tetőnek azonban volt egy hátulütője. Olyankor a füves pálya nem kap elég természetes fényt és ezért romlik a pálya minősége. De 2008-2009-es szezonban egy világítási rendszert illesztettek belülről a tetőre, ami nem természetes ”napfényt” ad a pályának. Ezzel a probléma meg is oldódott.

A csapat 100 éves évfordulója alkalmából megnyitották a stadionban az Ajax Múzeumot is. A belépőjegyek 0-12 éves korig 8 €-ba, 12 éves kortól  9 €-ba kerülnek. 

További információk, képek és videók a stadion honlapján találhatók. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.