Főoldal » Az Alekszandr Nyevszkij-székesegyház, Szófia jelképe

Az Alekszandr Nyevszkij-székesegyház, Szófia jelképe

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az Alekszandr Nyevszkij-székesegyház egy neobizánc stílusban épült szentély Szófiában. A  templom a bolgár pátriárka székesegyháza, a világ egyik legnagyobb keleti ortodox katedrálisa, Szófia szimbóluma és egyik első számú turisztikai látványossága.

A templomot 1879. február 19-én kezdték tervezni, az orosz–török háború (1877–78) befejezését követően Alekszandr Nyevszkij és Bulgária török hatalom alóli felszabadításában elesett orosz katonák emlékére. Az alapkövet 1882-ben tették le. Az építkezés lényegében 1904 és 1912 között zajlott. 1916-ban Bulgária Oroszország elleni hadba lépését követően átszentelték Cirill és Metód templomának, 1920-ban azonban visszakapta korábbi nevét, az Alekszandr Nyevszkij-székesegyházat.

A katedrális aranyozott kupolája 45 méter magas, harangtornya 50,52 m. A templomnak tizenkét harangja van, melyek összsúlya 23 tonna. A székesegyház belső tere olasz márvánnyal, brazil ónixszal és alabástrommal van díszítve. A középső kupolán a miatyánk olvasható vékony arany betűkkel. Alapterülete körülbelül 3170 négyzetméter, és 5000 ember befogadására képes.

A katedrálisban található a Bolgár Nemzeti Múzeum ikonrészlege.

A szomszédságában lévő bolhapiacon kézzel készített terítőket és antikvitásokat lehet vásárolni.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.