Főoldal » Az “arany” Prága

Az “arany” Prága

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Prága a Cseh Köztársaság fővárosa, egyben legnagyobb települése. Gyakran hívják „száztornyú városnak”, „arany városnak”, vagy egyszerűen csak a városok királynőjének. Prága történelmi központját az UNESCO 1992-ben a Világörökség részének nyilvánította.

És hogy honnan is ered ez a jelző? Az „arany Prága” név valószínűleg I. Károly cseh király és német-római császár idejéből származik, amikor arannyal vonták be a prágai vár tornyait. Egy másik elmélet szerint Prágát az alkimisták és az aranycsinálók tevékenységét ösztönző II. Rudolf német-római császár uralkodása alatt nevezték el „aranynak”.

Prága alapításáról több legenda is kering, egyik szerint Libuše fejedelemasszony a Vyšehrad tetejéről lenézve egy várost látott, melynek ragyogása elhomályosította a legragyogóbb csillagokat is. A legenda akár igaz, akár nem, Prágáról az első írásos emlékeket uralkodásuk idejéből, a 9. századból találunk. A város hamarosan a Cseh Királyság központja lett, s az egyik legfontosabb kereskedelmi központ Európában.

Prága ma a turisták egyik legkedveltebb úticélja. Történelméből fakadóan építészeti, kulturális, vallási emlékek, látnivalók sokaságát vonultatja fel. A várost alkotó negyedeknek külön-külön hangulata van, 1992 óta Prága történelmi belvárosa a Világörökség része.

A hangulatos, Prága egyik fő látványosságának számító Károly-hídon grafikusokkal, utcazenészekkel, mutatványosokkal, és fiatalokkal találkozhatunk. 1357 óta ez Prága első állandó hídja, 1851-ig ez volt az egyetlen híd a Moldván. A híd két végén egy-egy torony áll: a 15. századi Mala Strana, és a 14. századi óvárosi hídtorony, mindkettő kilátóként is működik.

Az egyik végén áll az Óvárosi hídtorony, mely a világ egyik legszebb gótikus épülete, és egyben Európa legszebb hídtornya. Nemcsak a Károly-híd dísze volt, hanem védelmi célokat is szolgált.

Prága egyik legjelentősebb tere a Vencel tér, mely az újváros egyik kulturális és üzleti központja. Szállodák, éttermek, bárok gondoskodnak róla, hogy a tér éjszaka se aludjon. A Vencel-tér számos jelentős történelmi esemény színhelye volt. Számos, a 20. század elején épített szép épületen kívül a tér két fő látványossága Vencel lovas szobra, és a cseh Nemzeti Múzeum épülete.

Az Óváros tér a prágaiak egyik népszerű találkozóhelye, ezen felül ünnepek, karácsonyi, és húsvéti vásárok színhelye. Bármelyik hangulatos étterem kinti asztalánál ülve csodálhatjuk a kulisszákat, a csodás, ősi épületeket, templomokat, és a sürgés-forgást. A tér egyik legérdekesebb része az óvárosi városháza mellett lévő csillagászati óra, amely 10-22 óra között, az apostolok felvonulásával jelzi az órákat, valamint a Nap, és a Hold pozíciója is látható rajta.

Az Óváros téren áll a prágai barokk Szent Miklós-templom. A tér közepén Husz János szobra áll. Az Óváros térről érdemes sétát tenni a szűk utcákon keresztül, melyek hangulata, éjszakai életének köszönhetően még éjszaka is, igen megkapó.

A Prágai várnegyed ékessége a prágai vár, mely Európa legnagyobb várkomplexumának számít, és a Guiness-rekordok könyve szerint 570 méteres hosszával, és 130 méteres szélességével a világ legnagyobb ősi vára. A régi időkben innen kormányozták az országot a cseh királyok, ma pedig itt van a cseh köztársasági elnök irodája. A varázslatos hangulatú prágai várnegyed kötelező nevezetességnek számít mindenkinek, aki Prágában jár.

Sok ember számára a Szent Vitus székesegyház jelenti magát a prágai várat. És valóban, ez is Prága egyik legtipikusabb nevezetessége, amely szinte egész Prágából látható. A Szent Vitus székesegyház egész Csehország legnagyobb, és legfontosabb egyházi épülete, a cseh királyok, és királynők koronázásának tradicionális helyszíne volt. A főépület mellett számos kápolnája is figyelemre méltó, az egész székesegyház legszebb része a Szt. Vencel kápolna.

A kis, hangulatos, rendkívül népszerű Arany utcában 11, a 16. század végén épített házacskát lehet megcsodálni. Ez Prága legkisebb utcája, kevés háza, és amiatt is, hogy a házak igen picik, leginkább törpék férnének be. Nevét onnan kapta, hogy a legenda szerint II. Rudolf idejében itt éltek az alkimisták, akiknek az volt a feladatuk, hogy rájöjjenek az aranycsinálás titkára. A 22-es számú házban élt Franz Kafka. Az Arany utca házaiban középkori fegyverek, textiláruk vannak kiállítva, és szuvenírek kaphatók.

A Prága központjában, a Moldva bal partján magasodó 130 méteres domb számos érdekességet kínál, a prágaiak egyik kedvenc pihenőhelye. Leghíresebb nevezetessége a 60 méter magas, az Eiffel-toronyra emlékeztető Petrin kilátó. Sokkal kisebb, mint az Eiffel-torony, de mivel egy dombon fekszik, a teteje majdnem olyan magasan van, mint párizsi “testvérének”. Ide 299 lépcső megmászása után lehet eljutni.

Az 1994-1996 között épült “Táncoló ház” modernségével remek kontrasztot alkot Prága történelmi látványosságaival, távolról nézve egy táncoló párra emlékeztet. Hívják még “részeg háznak”, és Fred és Ginger háznak is, Fred Astaire és Ginger Rogers legendás táncduó után.

A látnivalókról és Prága további nevezetességeiről a www.utazas-nyaralas.info/praga oldalon olvashatnak.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.