Főoldal » Az elsüllyedt falu

Az elsüllyedt falu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bözödújfalu Romániában, Maros megye délkeleti részén, a Küsmöd-patak partján, az Erdőszentgyörgy és Székelykeresztúr útvonalon található.
Az okiratok 1566-ban tesznek először említést róla, temploma már a középkorban is állt, melynek híres volt Madonnája. A falu az évszázadok során szépen gyarapodott és fejlődött, kulturális élete virágzott, lakói pedig ismertek voltak vallási felekezeteik sokszínűségéről is.
Eredetileg árvízvédelmi szempontból hozták létre azt a gátat, mely Bözödújfalu vesztét okozta: nagy esőzések során ugyanis felfogta a patak és mellékpatakjainak vizét. A 625 méter hosszú és 28 méter magas gát megépítése 1975-ben kezdődött, a víztározóé pedig 1988-ban. A gátat ugyan hivatalosan az árvízvédelemmel indokolták, sokan azonban a Ceauşescu-féle szervezett falurombolást látják a háttérben. A falu lakóinak kitelepítését már 1985-ben megkezdték, 1992-ben azonban még 126 lakosa volt. A házak egy részét ledózerolták, az építési törmeléket eladták, 1994-ben pedig a falu teljes mértékben a víz alá került. Csupán 12 ház nem lett a víz áldozata. A lakók többsége elmenekült. A falu maradványai, a fák vízből kilátszó csúcsai és a romos állapotban lévő templomtornyok kísérteties emlékei az egykori településnek. Sok turista látogat el ide évente, a különös látványt megcsodálni.
A falu emlékét a romokon túl egy kiemelt lakóháztorzó is őrzi, melynek márványtábláján az említetteken kívül az egykori lakók nevei is szerepelnek. A még élő kitelepített lakosok és leszármazottaik minden év augusztusának első szombatján megemlékezést tartanak a márványfal mellett.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.