Főoldal » Az érdi minaret

Az érdi minaret

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Magyarország számos török emlékkel rendelkezik. Néhány minaret is emlékeztet a 150 éves török uralomra. Ilyen például a pécsi és az egri minaret, de kevesen tudják, hogy érden is van egy.

A török imahely a XVII. században épült a már XVI. században létező palánkvár kibővített területén. A 23 m magas érdi minaret a magyarországi török tornyok között zömökségével tűnik ki. Törzse 12 szög alaprajzú. Körerkélyéhez 53 db változó magasságú kicsorbult csigalépcső vezet fel. A lépcső megvilágítását a torony falába épített résnyi nyílások biztosítják. A Mekka felé tájolt felső ajtón át kilépve szép panoráma nyílik a Dunára és a Beliczay-szigetre.

A minaret müezzinerkélye és sisakja villámcsapás következtében megsérült, a dzsámi elpusztult, építőköveit széthordták. Varsányi János 1847-ben már a magányosan álló csonka tornyot örökítette meg művészi rajzával. Az 1962-65 közötti régészeti ásatás eredmé­nyeit alapul véve készítette el Ferenczy Károly építész a helyreállítási terveket. A részleges rekonstrukció során, a kiegészítések olyan anyag haszná­latával és formában történtek, amelyek a mai látogató számára egyértelműen megkülönböz­tethetőek az eredeti építési anyagtól és lehetséges megjelenéstől.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.