Főoldal » “Az örök város” – Róma

“Az örök város” – Róma

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Róma Olaszország fővárosa, a hajdani Római Birodalom központja. Az ország legnagyobb és legnépesebb városa. Területén található a Vatikán, a katolikus egyház központja, a pápa székhelye, a világ legkisebb független állama. Története több mint két és fél ezer évet ölel fel. A Római Királyság, a Római Köztársaság és a Római Birodalom fővárosa volt.

2007-ben Róma volt a világon a 11. és az Európai Unióban a 3. leglátogatottabb város, továbbá a turisták legnépszerűbb olaszországi célpontja. Központja az UNESCO Világörökség védelme alatt áll. Múzeumai és műemlékei, mint pl. a Vatikán múzeumai és a Colosseum a világ 50 leglátogatottabb turisztikai célpontjai között vannak.

A monda szerint Rómát i. e. 756-ban alapította Romulus és Remus. A legenda szerint Romulus egy vita során – amely arról folyt, hogy melyiküket támogatják az istenek abban, hogy megalapítsa a várost és a nevét adja neki – megölte Remust, így Romulus lett Róma első királya.

Róma történelmi központja Európa egyik legnagyobb és műemlékekben leggazdagabb történelmi városközpontja, mely 1980 óta az UNESCO Világörökség része. A Tiberis bal partján fekvő történelmi központ a 3. században felépült Aurelianus-féle falak által határolt terület, mely magába foglalja a város alapításának történetéből ismert hét dombot. Itt találhatók az antik világ és a kereszténység legszebb műemlékei.

A Vatikán az egyik a világ kevés országa közül, amely teljes egészében egy másik ország területén helyezkedik el. Ez az 1929 óta létező ország a világ legkisebb országának számít. Fő látványossága a Szent Péter-tér és a Szent Péter-bazilika, és persze a 14 csodálatos vatikáni múzeum.

A Szent Péter Bazilika egyike Róma négy nagy bazilikájának, a Vatikán legkiemelkedőbb épülete, és kupolája uralja Róma látképét. Területe 2,3 hektár, és befogadóképessége több, mint 60 ezer fő, tehát elférne benne pl. Veszprém lakossága. A templomban található számos jelentős művészeti alkotás között mindenképpen kiemelendő Michalengelo Piétája, amely a művész egyetlen szignált alkotása.

A Szt. Péter tér, ahol a bazilika található 1667-re készült el Lorenzo Bernini tervei alapján. A Vatikán múzeumai a római katolikus egyház pazar gyűjteményét mutatják be. A múzeumokat, és a több, mint 50 ezer műtárgyat megtekintve az embernek páratlan élményben lehet része. Kiemelendő a művészeti galéria, olyan művészek munkáival, mint Raffaello, Leonardo, Caravaggio, vagy Bernini.

Róma egyik szimbóluma a Colosseum, a legnagyobb amfiteátrum, amely a Római Birodalom idején épült, a római építészet egyik legjelentősebb alkotása. Az aréna Kr. u. kb. 70-72-től 80-ig épült. Eredetileg 50 ezer néző befogadására volt képes, gladiátorviadalokra, állatviadalokra, és egyéb előadásokra használták.

A világ egyik leghíresebb, és legszebb szökőkútja a Trevi-kút, melybe rengetegen dobnak aprópénzt, mivel a hiedelem szerint, aki pénz dob a kútba, az visszatér Rómába. Ez Róma legnagyobb szökőkútja. A pénzérmékből naponta kb. 3000 Euró gyűlik össze, mely összeget a nap végén begyűjtenek.

Európa leghosszabb, és legszélesebb kültéri lépcsője, a spanyol lépcső a rómaiak egyik kedvenc találkahelye, 138 lépcsőfokból áll. Azért Spanyol lépcső a neve, mert ma is itt található Spanyolország nagykövetsége. Szépsége mellett hangulata is lenyűgöző, mindig tele van helyiekkel, turistákkal, fiatalokkal, és szerelmespárokkal.

Az egyik legjobban megmaradt ókori római műemlék, és egyben valószínűleg korának egyik legépebben megmaradt épülete a római Pantheon. A Pantheon Róma államvallásának hét istene tiszteletére épült, a 7. század eleje óta, a mai napig. Több híres ember nyughelyéül is szolgál. ( Raffaello, vagy Itália első királya, I. Viktor Emmanuel)

A Lateráni Szent János bazilika Róma legrégebbi, és legnagyobb bazilikája, és Róma, és a világ legjelentősebb katolikus egyházi épülete. A katolikus egyház “rangsorában” még a vatikáni Szt. Péter bazilikát is megelőzi, mivel a Szent János bazilikában található a pápai trón. Ezt a bazilikát tartják a templomok “szülőanyjának”.

A Tevere folyón fekvő sziget igen kicsi, egykor egy nagy templom állt itt. Rómával két híd köti össze. Nagy élmény néha elhagyni Róma nyüzsgését, és kifeküdni a Tevere partjára, figyelni a folyót, és a madarakat. A szigeten találhatók éttermek, kávézók, és fagyiárusok is.

A Palatinus domb 40 méterrel a Forum Romanum fölé magasodik, úgy tartják, Kr. e. 753-ban itt ölte meg Romolus Remust, és határozta el, hogy megépíti Rómát, így a Római Birodalom története innen indult. De a legendán túl, valóban itt éltek Róma első lakói, feltártak a Krisztus előtti 10. század környékén épített házakat is. Innen csodálatos természeti környezetben élvezhető Róma egyik legszebb panorámája.

És ha már Róma összes ékességeit megcsodáltuk, nincs más hátra, mint a vásárlás. A spanyol lépcső aljánál kezdődő párhuzamosan futó utcák, a Via Condotti, a Via Borgognona és a Via Frattina Róma “legdivatosabb” bevásárlóutcái.

A Via del Corso Róma történelmi városközpontját szeli át. A rómaiak, és a turisták körében is igen népszerű, számos híres, és népszerű bolt, izgalmas, és viszonylag olcsó üzletek helye, a bevásárlókörútra induló fiatalok kihagyhatatlan utcája. A Via del Corson elérhető árakon lehet római divatcikkeket, szuveníreket vásárolni.

Bővebb információkat Róma nevezetességeiről a www.utazas-nyaralas.info/roma oldalon olvashattok.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.