Főoldal » Bajorország fővárosa – München

Bajorország fővárosa – München

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

München az Alpok és a Duna közötti medencében fekszik, amely évmilliók alatt főként az Alpokból lehordott hordalékkal töltődött fel. A város területének a legmélyebb és a legmagasabb pontja közötti különbség csaknem 100 méter. A déli kavicsos talajon az erdők vannak túlsúlyban.

München Németország harmadik legnagyobb városa, Berlin és Hamburg után. Európa legvirágzóbb városának egyike, Németország egyik kulturális és gazdasági központja. A városon átfolyik az Isar folyó, „kettészelve” a belvárost. A folyó legismertebb szigete a Múzeum-sziget.

Az óváros területén végzett ásatások során talált régészeti nyomok jelzik, hogy az újkőkor végén, i. e. 2000 körül a város területén már megtelepedtek embercsoportok. A várost először Villa Munichen néven említették egy 1158-ban.

München központja a Marienplatz. Itt található az új és a régi városháza is. Néhány lépésnyire a tértől áll a Szt. Péter templom, München legrégibb temploma, amelynek építése még a romanikában kezdődött. A gótika legfontosabb épületeihez tartozik az Alter Hof, amely IV. Lajos császári udvara volt a középkorban. A város egyik jelképe a Marienplatztól nem mesze található Frauenkirche.         

2006-ban a belvárosban nyílt meg a modern stílusú Müncheni Zsidó Központ. A létesítmény magába foglalja az új Ohel Jakob nevű főzsinagógát és a 2007-ben megnyílt Müncheni Zsidó Múzeumot.

A város legrégibb parkja a királyi rezidenciához tartozó Hofgarten, amelyet még a reneszánsz korban építettek. Északkeletre ettől látható az angolkert, mely területével nagyobb a New York-i Central Parknál, vagy a londoni Hyde Parknál.

München nemzetközileg is ismert művészeti gyűjteményeiről. A világ legfontosabb galériái közé tartozik az Alte Pinakothek (Régi Képtár) és a Neue Pinakothek (Új Képtár), csakúgy mint a Pinakothek der Moderne (Modern Képtár).

A Müncheni Városi Múzeum a Szent Jakab téren áll. Az Érmegyűjteményt a Rezidenciában rendezték be. A Nymphenburgi kastélyban helyezkedik el a Porcelánmúzeum, a Marstallmuseumban pedig a lovászattal kapcsolatos tárgyak vannak kiállítva.

München leghíresebb múzeuma a Német Múzeum, amely évi több mint egymillió fős forgalmával Európa leglátogatottabb múzeumai közé tartozik. Ez a világ legnagyobb technikai-természettudományi gyűjteménye.

A város északi részén fekszik az 1972. évi nyári olimpiai játékokra épített Olimpiapark. Ebben a parkban foglal helyet az Olympiastadion, az olimpiai fedett uszoda. Az épületeket látványos üvegtetővel fedték le. Itt áll az 1968-ban megnyitott, 291 méter magas Olimpiatorony és az 1967-ben megnyitott Olimpia-Jégsportcentrum is.

A nézelődés és az ajándékok beszerzése kellemes kikapcsolódás Münchenben. A vásárlás központja a Neuhauserstrasse és a Kaufingerstrasse környéke. Itt megtalálhatjuk sok nemzetközi áruházlánc tagját és néhány nagyáruházat. Ha kisebb, exkluzívabb butikokra vagyunk kíváncsiak, a Maximilianstrasse és a Theatinerstrasse környékén sétáljunk.

Bővebb információk a városról és a múzeumokról: www.wikipedia.org

Képek: www.wiki.zum.de, www.munchen.de, www.tg-portfolio.hostoi.com/nuernberg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.