Főoldal » Balaton átcsúszás – mert „élni jobb, mint félni”

Balaton átcsúszás – mert „élni jobb, mint félni”

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ahogy télen a sokat emlegetett Balaton-Átcsúszás, vagy októberben a szezonzáró öböl-átbiciklizés a szigligeti és badacsonytördemici polgármesterrel és a pünkösdre tervezett Vízivágta, a balatoni települések közti vízibicikli-verseny, jó alkalom, hogy mind többen találkozhassanak az átcsúszás alapgondolatával: hogyan lehet kreatívan átjutni A-ból B-be.

Akár egy tavon vagy folyón, akár máshogyan – a levegőben, vagy gólyalábon. Bármilyen kreatív ötlet támogatandó, ha alapelve az, hogy az áthidalt távolság többé ne elválasszon, hanem összekössön. Nem virtuálisan, hanem valóságosan. Ezt a programot elsősorban olyan emberek számára ajánlják a szervezők, akik nem félnek élni, akik szerint nem “extrém sport” közelebb kerülni a természethez és egész embernek lenni.

Túl a kalandon és a téli Balatont életre kelteni képes programon, jól érzékelhettük a tavalyi évben is, milyen rendkívüli érdeklődés mutatkozik olyan események iránt, melyekből az derül ki, hogy simán meg tudjuk csinálni, amit sokan képtelenségnek véltek, pusztán azért, mert nem volt róla semmilyen konkrét tapasztalatuk.

Évszázadokon át emberek ezrei jártak a jégen, sőt : régen lovaskocsival is közlekedtek rajta, mert akkor még közelebb éltek a balatoni emberek a természethez, jobban ismerték, nem a médiából tájékozódtak, hanem saját tapasztalataik alapján és ok nélkül nem tartottak tőle.

Akik a tó mellett laknak, mint ahogy jómagam is, tudják, hogy a téli Balatonnak is megvannak a maga szépségei. Szokatlanul enyhe az a tél, amikor nem alakul ki jég a tavon. A Balaton befagyását általában hideg északi szél előzi meg, amely felkavarja és lehűti a tó egész vizét. Először jéghártya képződik a partközelben. Többnyire december végén, január elején áll be a jég.

Hideg teleken a jég vastagsága átlagosan 20-25 cm is lehet, amely kiválóan alkalmas téli sportok űzéséhez, mint például a korcsolyázás, csúszkálás, jégszörf, jéghoki vagy a curling. 1928-29 telén a jég 72 cm vastagságú volt, a feljegyzések szerint a Balaton jégpáncélja tartós lehet, legtovább 1931-32 és 1962-63 telén 110 napig lehetett korcsolyázni. Régen, amikor még lovas kocsival jártak a jégen, a lovak már messziről megérezték az ilyen vízcsíkot és megriadtak tőle. Innen származik az elnevezés: „rianás”.

Videó a tavalyi eseményekről: http://tv2.hu/tenyek/video/jegsportok-szerelmesei-tenyek-riport

Idén december 3.-án tartják a téli szezon első, adventi “Balaton-átcsúszás” programját a badacsonyörsi öböl áthajózásával kajakkal, szörffel, vitorlással, katamaránnal. Az immár hagyományosnak számító téli “Balaton-átcsúszás” programok első rendezvénye a tervek szerint szombaton délben kezdődik majd a Badacsonytomaji Szörfklub SE klubháza előtt a badacsonytomaji strandon. A túrázók tengeri kajakosok, szörfösök és vitorlázók részvételével kelnek át a badacsonyörsi öblön, majd térnek vissza a starthelyre.

A jeges vízben bemutatót tartanak kajakos “eszkimózásból”, vagyis a borulás utáni visszafordulás technikájából, és megtekinthető lesz a vízen egy saját készítésű, hagyományos eszkimókajak, valamint a Balaton első tradicionális, bambuszrudazatos, rákollóvitorlával hajtott polinéz proája, egy aszimmetrikus katamarán is.

“A program arra kíván rámutatni, hogy a bizonytalan feltételrendszerű téli balatoni sportokért még sokat lehet és kell tenni, hogy ne fosszuk meg magunkat emberformáló élményektől”fogalmazott Kardos Gábor, a rendezvény főszervezője. A szervezők és a résztvevők arra is fel kívánják hívni a figyelmet, hogy a Balatonon jelenleg érvényes jogszabályok szerintük jelentősen korlátozzák a vízi sportolási lehetőségeket.

A program folytatásaként pedig érdemes ellátogatni Badacsonytördemicre, ahol részt vehetünk a Forraltbor-főző versenyen, akár érdeklődőként, akár versenyzőként! 

Eső vagy viharos szél esetén az öbölátcsúszást vasárnapra, illetve egy héttel későbbre halasztják! Az eseményre jelentkezni az atcsuszas@gmail.com címen, vagy a Balaton-Átcsúszás Facebook oldalán lehet:

https://www.facebook.com/pages/Balaton-Átcsúszás/169895109693000?ref=ts

Bővebb információkat és élménybeszámolókat a rendezvényekről a www.atcsuszas.hu oldalon olvashattok.

Képek:www.balaton.vehir.hu,www.mindigbalaton.hu, www.gyereabalatonra.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.