Főoldal » Bornapok az Ezerjó hazájában ( szept.29 – okt. 2.)

Bornapok az Ezerjó hazájában ( szept.29 – okt. 2.)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mór város nemzetközi hírű rendezvénye, nagy eseménye a szürethez kapcsolódó Móri Bornapok, amelyet hagyományosan október első hétvégén rendeznek meg. A móri borok népszerűsítése céljából első alkalommal 1934-ben tartottak Móron bornapot. Az első bornap hamarosan hagyománnyá vált, és az itt élő emberek vendégszeretete sok hívet szerzett a városnak.

A móri borünnep sajátos hangulata, a jó borok és ételek, a művészeti, kulturális, sport és szórakoztató programok évente több tízezer látogatónak nyújtanak maradandó élményeket, akik közül sokan évről-évre visszatérnek a Vértesaljára.

A rendezvények sokszínű kavalkádja kínál tartalmas időtöltést és könnyed szórakozást a vendégeknek. A móri Képző- és Iparművészeti Szabadiskola Alapítvány alkotói művészzászlóikkal díszítik fel a belvárost, éremveréssel és művészeti kiállításokkal emelik a rendezvény kulturális rangját.

A rendezvény alatt borutca tart nyitva a Kapucinus téren, ahol a borvidéki termelők faházakban kínálják jobbnál-jobb boraikat. Természetesen a jó borok mellett nem hiányoznak a lacikonyhák, az édesség, langalló- és kürtőskalácsárusok sem. Így a borkedvelők finom pecsenyékkel, frissensültekkel, csemegékkel alapozhatják meg a híres móri borok helyét, amit akár a pincesori nyitott pincékben is elfogyaszthatnak.

Külföldi zenekarok, borrendek, táncosok, zenészek is részt vesznek a szüreti felvonuláson, a Móri Bornapok talán legnagyobb közönséget vonzó köztéri attrakcióján, amely minden bornapon hagyományosan vasárnap délután kezdődik.

A korai bornapok hagyományát újra felelevenítve a helyi termelők a Kapucinus pincében rendezett mezőgazdasági termékkiállításon mutatják be boraikat, gyümölcseiket, fából készült borászati eszközeiket. A Bornapokhoz természetesen bazár és kirakodóvásár is társul, de a legnagyobb sikere a Lamberg-kastély udvarában megrendezett sokoldalú népművészeti vásárnak van a termékek magas színvonala miatt.

Lovasparádék, fogathajtó versenyek dobogtatják meg a lovassportok szerelmeseinek szívét, amelyeknek a Hétkúti Lovaspark ad otthont a Bornapok alatt. 1999-től borkirálynő választásra is sor kerül, a nagyközönség előtt zajló elméleti és gyakorlati megmérettetés jutalma a díszes korona és a borlovagok hódolata, amelyek mellé az a megtiszteltetés is társul, hogy egy éven át a borkirálynő és udvarhölgyei képviselhetik Mórt a nagyvilágban.

Bővebb információkról a rendezvény honlapján olvashatnak: www.moribornapok.hu

Képek: www.kiralyoknyomaban.hu, www.programturizmus.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.