Főoldal » Borok, sajtok és fogyasztási kultúránk

Borok, sajtok és fogyasztási kultúránk

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Itt a pince-,és grillfesztiválok ideje.

Aki nem csak egy jó tivornyázásra gondol, hanem az igazi kulináris élvezetek miatt látogatja a rendezvényeket, kiváló borokat iszogathat, megismerheti a kiteljesedő és újraéledt magyar borászat remekeit.

A pincefesztiválok, bornapok pont erre születtek, hogy a magyar borvidékek messze földön híres borászainak munkáit, ne csak a szakavatottak, hanem az egyébként gasztronómiával nem foglalkozó emberek és a hozzánk látogató turisták számára is bemutassák.

Nem mellékes, hogy ránk fér a borfogyasztás kultúrájának javítása.

A hetvenes évek végén jellemző volt a nem a minőségi, hanem a mennyiségi termelés, ami a borfogyasztási kultúránkra mai napig árnyékként vetődik.

A nyolcvanas évek elejétől felgyorsultak az események, egyre több szőlőterület került magánkézbe és elkezdődött a magyar borászat újraéledése.

Azóta jobb és jobb minőségű borok kerülnek ki, a ma már neves magyar borászok és pincemesterek kezéből.

Ezen fesztiválok rendeltetése a hétköznapi ember borfogyasztásának befolyásolása, hiszen magától nem menne be senki egy Vinotékába, hogy drágább, de számára ismeretlen borok közt válogasson.

Ehhez párosul, a magyar sajtműhelyekben készített egyre bővülő kínálat megismertetése. Ma már nincs olyan gasztronómiai fesztivál, ahol ne találkoznánk a kiváló sajtműhelyek kóstolóival is.

Bár a bor és a sajt általában jól érzik magukat egymással és évszádok óta összeforr a fogyasztásuk, azért nem mindegy, hogy melyik sajtfajtát melyik borral fogyasztjuk.

Itt nem a borkóstolásra gondolunk, hanem borgasztronómiára, hisz az igazi borkóstolásnál nem fogyasztunk sajtot, ha viszont kulináris élvezetekre szeretnénk szert tenni, akkor mindenképpen vegyük figyelembe a párosításokat, mert csak így juthatunk el az igazi ízek felfedezéséhet.  Igaz, hogy alapvetően mindezt az egyéni ízlésünk dönti el, de nehéz kiigazodni ebben a sokszínű világban. A gasztronómiai kultúrában járatosabbak számára, a sajt- és borpárosításának főbb elvei vannak, melyek évszázados tapasztalásokon alapulnak. 

A közhiedelemmel ellentétben a sajtokhoz nem csak a vörös borok illeszthetők a legjobban. A vörös borokban lévő csersav (tannin) a legtöbb sajt ízét elnyomja, pedig harmónia a sajt és bor között csak megfelelő egyensúly esetén alakulhat ki.
Általánosságban azonban a megfelelő ízek hatása úgy érhető el ha, minél puhább, fehérebb a sajt, annál csípősebb, gyümölcs-aromásabb bort fogyasztunk hozzá.

Ismerjünk meg néhány alapelvet: a fehér borok általában jobban illenek a sajthoz, mint a vörösek.

A nagyon lágy sajtokhoz, például kecskesajtokhoz mégis vöröset ajánlanak a szakértők.

A sós sajtokhoz savanykás, például rizlingbort ajánlunk.

A könnyed friss sajtok – krémszerű állapotban kerülnek az asztalunkra – a friss, üde, jó savszerkezetű, illatos, friss fehérborok fehér (Sauvignon Blanc, Irsai Olivér) és friss rosé borokkal társíthatók legjobban.

A nemes penésszel érlelt lágysajtok -(camembert, brie és egyéb „virágkérges”sajtok) a könnyedebb alkoholban szegény száraz fehérborokat (Furmint), vagy a gyümölcsös jellegű vörösborokat szeretik.(Kékfrankos, Cabernet, Portugieser, Merlot)

Az erőteljes ízvilágú lágysajtok– (Ilmitzi, Lajta,Pálpusztai.- “rúzsos sajtok”- azaz piros sajtflóra)Az érlelés és a sajtkéreg kezelése során alakul ki a jellegzetes íze és minél érettebb, annál markánsabb)
A testesebb, esetleg késői szüretből származó, érlelt fehér borokkal (Furmint, Hárslevelű,Tramini), vagy jól összeérett, kiteljesedett vörösborokkal a legjobbak.(Cabernet, Merlot,Zweigelt)

A félkemény sajtok– mellé a közepesen testestől a nagy fehér borokig (Chardonnay, Furmint) vagy ízlés szerint esetleg vörösborokig többféle társítás lehetséges. Vörösborokból részesítsük előnyben az a csersavban nem túl gazdag, bársonyos vörös fajtákat. (Pinot Noir, Merlot, Kadarka)

Vannak nagyon különleges borok és sajtok, ezen remekművek megismertetése egy – egy fejezetet kíván.

Amennyiben kedves olvasom Ön is szívesen olvasna valamely kedvencéről, térjen vissza az oldalamra és  akár jelezze  is miről szeretne jobban tájékozódni ebben a témában.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.