Főoldal » British Múzeum – London

British Múzeum – London

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A londoni British Múzeum a világ legnagyobb és egyszersmint a legrégebbi történeti múzeumainak egyike. Több mint 13 millió tárgyat őriz a Föld minden sarkából, az őskortól napjainkig.

Gyűjteményében megtalálhatók a világ leghíresebb archeológiai leletei, melyek közül a legnépszerűbb a páratlan múmiagyűjtemény. Az állandó kiállítások mellett szinte mindig vannak különleges kiállítások.

100 millió font-os beruházásban üvegtetővel lefedett belső udvara Európa legnagyobb fedett közösségi tere, melyet 2000. december 6-án nyitott meg a királynő.

A múzeum nemcsak kiállításairól, hanem kutatómunkájáról is híres. Különösen élen jár az ókori archeológiai leletek kémiai vizsgálatában: már 1920-ban létrehozta önálló laboratóriumát.

A Múzeum keretein belül működik az angol uralkodók könyvtárának alapján 1757-ben létrejött British Library is, mely Charles Dickens, de Karl Marx munkáinak is otthont ad.

A British Múzeum gyűjteményének elrendezése roppant ésszerű, hiszen országokként, kontinensenként van csoportosítva:

1.Brit őstörténet és a római hódítás kora:

Hat különböző teremben találhatjuk meg eme régiségeket. A leghíresebbek közé tartozik a lindow-i ember, akit 1984-ben fedeztek fel egy ásatás alkalmával. A tőzeges talaj savtartalma konzerválta és hagyta az utókorra.

2.Egyiptom:

Számos szobor található erről a területről. II.Ramszesz fáraó gigantikus szobra fogad minket mikor belépünk Egyiptom szépségei közé. Itt található még a rosette-i kő is, aminek segítségével Jean-Francois Champollion megfejtette az egyiptomi hieroglif írást.

3.Európa:

1939-ben fedezték fel angolszász királyi temetkezési kincseket, amelyek megváltoztatták az életmódról és a szertartási szokásokról eddig kialakult képet. Rengeteg ékszer, edény és harcászati eszköz tartozik a kincs közé. Számos tudományos eszközt is találhatunk itt, mint például egy időjelző órát.

4.Afrika:

Afrikai szobrok, kelmék és a grafikus művészek alkotásainak érdekes kollekcióját találjuk itt.
A Benini királyság híres bronzai mellett, modern afrikai metszetek, festmények és rajzok, valamint híres textília gyűjtemény látható.

5.Ókori görögök és Róma:

A múzeum leghíresebb kincse az Elgin márványok található itt. Az i.e.5. századi Parthenonból való domborművek egy márványfrízt alkotnak, mely egykor az athéni Akropoliszon álló Athéné-templomot díszítette.

6.Ázsia:

A kínai gyűjtemény jeles tagjai között szerepelnek különböző porcelánok és a Shang bronzszobrok. Buddhista templom falait díszítő faragott domborművek és japán teáscsészék is gazdagítják Ázsia történelmi kincseit.

Bővebb információk és forrás: www.londonkalauz.hu

Képek:www.londonkalauz.hu,www.reportage-enviro.com, www.famouswonders.com, www.eupedia.com, www.thejetpacker.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.