Főoldal » Budafoki Búfelejtő…

Budafoki Búfelejtő…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szeptember 3–4.-én, kerül megrendezésre a Budafoki Pezsgő-és Borfesztivál, immáron 22. alkalommal. A rendezvény központi helyszíne a budafoki Oroszlános udvar és a Savoyai Jenő tér lesz. E rendezvény több éves múltra tekint vissza, tegyünk egy kis kitekintőt..

Budafok területén a filoxéra megjelenéséig virágzó szőlőkultúra volt. Ennek kipusztulása után hatalmas méretű fellendülés volt tapasztalható a borkereskedelemben, melynek oka elsősorban az országos viszonylatban is egyedülálló pincészeti lehetőségekben rejlik.

A mészkőfejtők munkája nyomán keletkezett üregeket, a bortárolásra korábban kialakított pincéket az egyre szaporodó borkereskedelmi cégek összevásárolták, egyesítették és állandóan bővítették. Ennek nyomán alakult ki a ma is meglevő hatalmas pincészeti rendszer.

Budafok az 1900-as években borkereskedelmi központtá vált. Pincéiben tárolták és innen szállították külföldre a Monarchia borvidékeinek borait. Mára sok minden megváltozott, de a pincelabirintusban ma is az ország számos szőlővidékéről származó nedűt érlelnek.

A szüreti mulatságoknak régi hagyománya van a bortermelő vidékeken. Szüretkor a hegyről lehozott szőlőt egyházi áldás után vitték a pincékbe és ünnepi mulatsággal köszöntötték a termést. A ’60-as évekig még Budafokon is élt a hagyomány, amelynek újjáélesztése a rendszerváltást követően kapott lendületet.

Az első borfesztivált 1990-ben rendezték meg. Az évről évre megrendezett fesztiválok a borkultúrát népszerűsítő szakmai rendezvénnyé és a német nemzetiségi hagyományokat ápoló kulturális seregszemlévé váltak.

E rendezvény minden korosztályhoz szól: lesznek népzenei és világzenei koncertek, kiállítások, gyermekprogramok, játszóházak, hagyományos kézműves vásár, gasztronómiai bemutatók.

Sokéves hagyomány a borlovagrendi és a pezsgőrendi avatás, amely nélkül ez a fesztivál nem képzelhető el. 2011-ben Berecz András mesemondó kerül be a pezsgőrendi tagok közé, ha megoldja a furfangos feladatokat.

A központi programokkal párhuzamosan tartanak nyitva a pincészetek. A népszerű pinceséták mellett zenés programokkal és kitűnő borokkal készülnek a kerületi borászok. Ahol bor van, ott elkél a borkorcsolya is. Illatos sajtok csábítanak, a lacikonyha különleges étkeket kínál, de aki a kenyérlángosra vagy éppen a kürtős kalácsra éhezne rá, az sem fog csalódni.

A rendezvény ingyenes, de a kóstoláshoz üvegpoharat és italjegyet kell vásárolni.

Bővebb információk és részletes program: www.budafokiborfesztival.hu

Képek: www.utazzitthon.hu, www.programturizmus.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.