Főoldal » Castrum Danorum (Várkastély,Tallinn)

Castrum Danorum (Várkastély,Tallinn)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Castrum Danorum a Toompeán álló várkastély Tallinn óvárosában. A XIII. és XIV. század idején ez volt az egész település neve. Úgy tartják, hogy az első fából készült várkastélyt a hajdani Rävala megye lakói építették a X. vagy XI. században. Valószínűleg ez lehetett az első lakott település a mai város területén.

1219-ben a kastélyt a II. Valdemár dán király által vezetett dán keresztes lovagok foglalták el. A dánok adták az addig Lindanisenak nevezett városnak a Castrum Danorum nevet. Egyes elméletek szerint ennek a névnek a régi észt fordítása Taani(n) linna lehetett és ez rövidült később Tallinn alakra. A következő évtizedekben a várat tovább erősítették. Már 1220 körül megépült az első kőtorony. 1227 és 1237 között a vár a Kardtestvérek rendjének birtokában volt. A vár falai és tornyai részben ma is állnak. A Hosszú Hermann nevű torony, amely ma a város jelképe, 1360 és 1370 között épült. A XVI. században bővítették, és ekkor érte el jelenlegi 45,6 méteres magasságát. A tíz emeletes torony kilátójához 215 lépcsőn lehet feljutni. A Hosszú Hermann csúcsán hagyományosan Észtország uralkodóinak zászlaja lengett. Napfelkeltekor a zászló felvonásakor az észt himnuszt, naplementekor pedig a Mu isamaa armas című észt népdalt játsszák.

A többször átépített Toompea kastély eredetileg a kormányzó palotáját, a középkori erődöd és a parlament épületét foglalta magába, ma az észt parlament székhelye. A kormányzói palota klasszicista stílusú homlokzata a Kastély térre néz, ahol 1900-ban befejezett orosz ortodox Alekszander Nyevszki katedrális is áll.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.