Főoldal » Christiania, a koppenhágai “szabad város”

Christiania, a koppenhágai “szabad város”

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nem tagadom, nekem is megfordult már a fejemben az a gondolat, hogy el kellene költözni Magyarországról. De hova? Kutyavilág van most szinte mindenütt. Aztán a blogomnak hála, felfedeztem egy olyan helyet, amit talán érdemes lenne egyszer megkockáztatni. 

Christiania, a dán főváros legbizarrabb környéke tele kocsmákkal, szórakozóhelyekkel, bahiaboltokkal, legális és illegális ajzószerek kínálatával, nemzetközi társasággal, öreg és fiatal hippikkel, punkokkal, vagy egyszerűen csak középiskolás arcokkal, akik másabb társaságra vágynak.

Christiania mára Koppenhága legismertebb látnivalói (minimum évi egy millió turista) közé nőtte ki magát. A színesre mázolt téglaházak és poros földutak alkotta telep egykor a hadsereg bázisa volt. Mivel az akkori törvények szerint a város csak a házasoknak utalt ki lakásokat, az 1968 óta üresen álló Bådsmandsstræde utcai kaszárnyaépületekbe 1971 augusztusától önállósulni vágyó fiatalok kezdtek beköltözni, egyedül és párokban. A hideg tél után 1972 tavaszán sokan idejöttek és elkezdtek önkormányzatot szervezni. A várossal és az állammal is sikerült megegyezni az ittlakás feltételeiről, így 1975-re a közösséget “társadalmi kísérletként” általánosan elfogadták.

Jelenleg a 34 hektáros területnek körülbelül 750 lakosa van, köztük 250 gyermek. A felnőttek havi 175 eurót fizetnek a vízért, a villanyáramért, a szemételhordásért, valamint a postáért. A “szabad városban” kávéházak, éttermek, kis üzletek, műhelyek működnek, de bölcsődék és óvodák is. A házaknak minden típusa megtalálható itt a legegyszerűbbtől a legpompázatosabbig. A Christiania tizenöt közigazgatási egységből áll, mindegyiknek megvan a maga demokratikus bizottsága. A telepen egymást érik a zenés kocsmák és színpadok, amelyeken csak az utóbbi években Bob Dylan és a Blur is megfordult, így aztán nem csoda, ha a fél főváros itt lazul. A „kintiek” Koppenhága egy sajátos szórakozónegyedeként tekintenek a városon belüli városra. 

Christiania bizonyos szempontból valóban a szabadság földje: a bejáratnál táblával teszik egyértelművé, hogy nem tekintik magukat az EU részének, így nincsenek adók és törvények sem. Eleinte szabály is csak kettő volt: csak semmi erőszak vagy kemény drog. Az 1980-as években aztán betelepült két, eleinte szelídnek tűnő motoros banda. Miattuk a fegyverek tilalmát is bevezették, de időbe telt, mire mindenki képes lett betartani mind a három szabályt. A bandák új bevételi forrást is hoztak magukkal: a legtöbb turista ezt az útikalauzok által emlegetett fűpiacot, a Pusher Streetet keresi, ám annak már hűlt helye. Ugyanis 2004. március 16-án a rendőrség rajtaütött a telepen, és lerombolták a pultokat.

A kormány nem érte be ennyivel, az egész telepet be akarta záratni, de nem sikerült nekik. Tavaly nyáron a koppenhágai védelmi minisztériummal kialkudott megoldás szerint a 700 “christianitter” változatlanul lakója maradhat a területnek. Ennek fejében 76,2 millió koronáért (10,2 millió euró) meg kell venniük azt egy pénzalapon keresztül, és teljesíteniük kell a hatóságok néhány építési előírását. Knud Foldschack (Christiania ügyvédje) a dán állam és a nemzetközileg is jól ismert “szabadállam” megállapodásáról elmondta, hogy “Christiania”, amely eddig egy anarchisztikus hely volt izgalmas gondolatokkal, mostantól legális kísérleti terep lesz”. Így 2011. szeptember 26-án Christiania megünnepelhette a 40. születésnapját. 

Christianian belül mindenképpen érdemes megnézni a Fredens Arkot (Ark of Peace), amely nemcsak a legnagyobb épület a Christiania területén, hanem a legnagyobb favázas ház egész Észak-Európában. Eredetileg ez volt a főlaktanya, ma a Rockmaskinen klub otthona. A közelben van a Vilhelms Bastion (Børneengen), az az erődítmény egyik régi bástyája. Továbbá található még itt egy sor védett épület, köztük a Krudthuset, amely a legrégebbi épület a dombon. Ez terület ma már a különböző családi programoknak ad otthont.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.