Főoldal » Collegium Hungaricum

Collegium Hungaricum

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Minden felsőoktatásban tanuló hallgatónak és tanárnak ajánlom figyelmébe ezt az intézményt. Remek lehetőséget nyújt a Bécsben való tanulás és kutatómunka lehetőségére.

Az elvesztett első világháborút követően Magyarország politikai és katonai erejének hiányát a kultúra és a tudomány területén kívánta pótolni. 1923-ban Rómában, majd egy évvel később Bécsben és Berlinben is megnyitotta kapuit a Collegium Hungaricum, ahol fiatal és tehetséges tudósokat és kutatókat láttak vendégül Magyarországról. Ma már ezeken a helyeken kívül 15 városban (Brüsszel, Bukarest, Delhi, Helsinki, Kairó, London, Moszkva, New York, Párizs, Pozsony, Prága, Stuttgart, Szófia, Tallinn, Varsó) található meg az intézmény.

Az 1924-ben alapított Collegium Hungaricum és annak már 1920-tól működő testvérintézménye, a Bécsi Magyar Történeti Intézet az első világháború után a testőrírók révén a magyar művelődéstörténetben oly jelentős szerepet játszó, 1760-tól a magyar királyi testőrség tulajdonában lévő Trautson- (más néven Gárda- vagy Testőr) palotában talált otthonra.

A két világháború közötti időszakban a legkiválóbb magyar tudósok, az akkori s részben a későbbi “értelmiségi elit” tagjai voltak a két intézet állami ösztöndíjas tagjai és vendégei. Elsősorban a frissen végzett vagy felsőbb éves egyetemi hallgatói korosztályból. Közülük mintegy 400-an – többségükben bölcsészek, sokan több alkalommal is – 3-6 hónapos vagy még inkább 1-2 éves időtartamra mentek Bécsbe. Sok százan pedig – mindenekelőtt a tapasztaltabb kutatók és az egyetemi, főiskolai tanárok köréből – rövidebb kutatások céljából laktak a Testőrpalotában.
1949-től, ha jogilag nem is, de a gyakorlatban szünetelt a bécsi magyar kulturális intézmények tevékenysége. Miután a Trautson-palotát a magyar állam 1960-ban eladta, a Collegium Hungaricum 1963-ban költözött mai épületébe.

Feladatai a korábbiakhoz képest lényegesen módosultak: immár nem csak tudományos műhelyként, de kulturális intézetként is működik. Az épületben lakó állami ösztöndíjasok fogadása, munkájuk figyelemmel kísérése mellett igyekszik segíteni a Bécsben egyéb ösztöndíjakkal – vagy akár azok nélkül – tartózkodó magyar tudósoknak és a több mint 1000 itt tanuló magyar állampolgárságú egyetemistának, aktív szerepet játszik az osztrák-magyar kulturális és tudományos kapcsolatok erősítésében. Saját épületében és külső helyszíneken szervezett kulturális rendezvényeivel – kiállítások, filmvetítések, zenei esték, színházi előadások, táncházak, gyermekprogramok – és nyelvtanfolyamok indításával pedig a két nép közötti, hagyományosan jó kapcsolatok további elmélyítésére törekszik.
Az ösztöndíjasokat tíz összkomfortos, kitűnő munkakörülményeket biztosító apartman fogadja. Egy emeletet a Bécsi Magyar Iskolaegyesület által működtetett nyelviskola tantermei foglalnak el. A szolgálati lakásokon kívül van még néhány vendégszoba, amelyek elsősorban a programokban közreműködőknek tartanak fent. Az épület földszintjén üzemel a Pilwax Café, amelynek egyik fő célja a magyar borok ausztriai megismertetése.

2010. januárja óta Dr. Méhes Márton az igazgatója az intézménynek. Büszkén mondta el, hogy már őket is felkérik, hogy szerepeljenek különböző rendezvényeken. „Zenei együtteseink éppúgy ott vannak a Bécsben oly kedvelt Sargfabrik rendezvényein – mégpedig óriási sikereket aratva -, mint az Ost Klubban, irodalmunk képviselőinek felolvasóestjei a Literaturhaus műsorának fix pontjai, népszerűek a Cziffra Alapítvány koncertjei, a Theater Brett közép-európai színházi fesztiváljának rendszeresen van magyar meghívottja – hogy csak a kisebbekről beszéljünk. De immár harmadik éve hívnak magyar előadásra Wiener Festwochen – a Bécsi Ünnepi Hetek – programjába is. Mindez azt igazolja, hogy a Collegium Hungaricum gyakorlatilag bekerült az ausztriai kulturális intézmények műsorszervezőinek tudatába, felismerték a kölcsönös előnyt, vagyis azt, hogy a magyar kultúra szinte minden műfajban gazdagíthatja a programokat.”
Dr. Méhes Márton idei tervei között szerepel a Duna menti országok együttműködésének intézményesítése, ami reméljük, hogy az EU-elnökségnek köszönhetően meg tud valósulni majd.

Források: http://www.collegium-hungaricum.at/index2.jsp?HomeID=2&lang=HUN&std_func=GAL&id=15230&high_art=false&page=1

http://www.168ora.hu/arte/szervusz-ausztria-kultura-collegium-hungaricum-mehes-marton-fonagy-zoltan-48066.html

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.