Főoldal » Csontkápolna Kutna Horán

Csontkápolna Kutna Horán

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kutna Hora egy kisváros Prágától 70 km-re. Számos emlékművel rendelkezik: Orsolya-rendi kolostor, jezsuita kollégium, gótikus templom, és még hosszan sorolható a sor. De nem ezek, hanem kápolnája a leghíresebb, leghírhedtebb, amely több tízezer emberi csontdarabból épült.

A település sedleci városrészben álló kegyhely kívülről nem mutat semmi különöset, ám az óvatlan arra járónak már a járdán festett koponyák és keresztbe tett lábszárcsontok mutatják az utat, készüljön, mert nagy meglepetésben lesz része. Nem semmi látvány, az biztos.

A krónikák szerint az 1328-as pestisjárvány alatt harmincezer embert temettek itt el, a huszita háborúk áldozatai is növelték ezt a számot, maguk a husziták is lemészároltak 500 szerzetest. A temetőt a háborúk után részleteiben felszámolták, ekkor kezdték gyűjteni a mai kápolna hírét megalapozó kihantolt csontokat. A Schwarzenberk család tulajdonába került kápolnában bizonyos Frantisek Rint végezte a csontdíszek felújítását, újrarendezését 1870 körül. A feleslegesnek ítélt csontokat pedig újra elhantolták.

Ebben a kápolnában több tízezer ember csonthalmaza adja az építészeti alapanyagot. Különösen hátborzongató a felfedezés, hogy a kirakott dekorációk a csontok formagazdagságából merítenek ihletet. Egy-egy koponya feletti glória például bordacsontokból áll, a fej alatti zárómotívum pedig leginkább egy lábszárakból kötött csokornyakkendőre emlékeztet. Szentségtartó, csillár és címer, melyeknek minden részlete más-más emberi csontot rejt.

A magyarul is beszerezhető tájékoztató a történelmi részletezés végén kitér arra, hogy a korai századok vallásosságát mennyire erősen áthatotta a halandóság érzése, a testi lét alávalósága. Szerencsére, mert a csontok között, a félhomályban nem könnyű jó érzéssel gondolni a félvak szerzetesre, akinek 1511-ben először jutott eszébe gúlába rendezni a csontokat. A látvány és a testközeli élmény csak erős idegzetűeknek ajánlott.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.