Főoldal » Debrecen – Virágkarnevál (2013)

Debrecen – Virágkarnevál (2013)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Holnap, szombaton kezdődik és négy nappal később – augusztus 20-án – kedden ér majd véget az ünnepi hosszú hétvége. Mindeközben tombol a nyár, és ha felvetődik a kérdés valamely társaságban: merre, hol töltsük ezt a néhány napot kis hazánkban; a többség azonnal rávágja: a Balatonnál! Ám, nagy tisztelettel egy másik helyszínt is figyelmükbe ajánlanék.

A fentebb jelzett négy napon a „civisváros”, Debrecen is parádés programokkal várja az odalátogatókat, az utolsó napon (20-án) pedig – mintegy az előzőeket megkoronázandó – a mára világhírűvé lett virágkarnevál kerül megrendezésre. Az elsőt közel fél évszázada, 1966. augusztus 20-án rendezték Hajdú-Bihar megyeszékhelyén.

[token node title-raw]

A felvonulásra már hónapokkal előbb készülnek, a kocsik díszítése pedig 2-3 héttel a rendezvény előtt elkezdődik. A mintegy másfél tucatnyi kocsi díszítéséhez 3 millió szál virágot használnak fel. Míg az első években a díszítéshez kizárólag élővirágokat használtak, az utóbbi években száraz virágok is felhasználása kerülnek, de még így is egy-egy kocsi díszítéséhez 150-250 ezer szál élővirág szükségeltetik, a kompozíció témájától függően.

[token node title-raw]

Lássuk milyen „ráhangoló” rendezvényekkel töltötték meg a Tiszántúl legnagyobb városának lakói a nagy eseményt megelőző napokat:

Augusztus 17-én (szombaton) többek között „Lurkó Liget” néven színes gyermekprogramok kavalkádja várja a legifjabb korosztályt, míg a felnőtteknek „Klasszikusok karneválja” címszó alatt a Filharmonikusok adnak vélhetően felejthetetlen élményt nyújtó ünnepi koncertet.

[token node title-raw]

Augusztus 18-án (vasárnap) olasz zászlóforgatók és japán rézfúvósok színesítik a napot, majd este „Karneválok tánca – Táncok karneválja” néven a Valcer Táncstúdió lenyűgöző produkciója tekinthető meg.

[token node title-raw]

Augusztus 19-én (hétfőn) délelőtt „Mezők liliomai – Ég madarai” (Böjte Csaba, ferences szerzetes kenyérszentelése), majd késő délután Ikebana show, este pedig „Sztárok a téren” címszó alatt Radics Gigi és Charlie szórakoztatja a nagyérdeműt.

[token node title-raw]

Augusztus 20-án (kedden) pedig jön a Virágkarnevál, melyet ebben az évben (villamospálya építés okán) nem a megszokott útvonalon követhetnek majd nyomon az érdeklődők. Lássuk merre haladnak a szépséges virágkölteményekkel ékített „szekerek”: a Nagyállomástól a Piac utcán vonulnak végig egészen a Kossuth térig. Itt a Hatvan utcára kanyarodnak, majd a Bethlen utcáról térnek rá a Hunyadi utcára. Innen a Péterfia utca, a Bem tér, a Simonyi út, a Nagyerdei körút és az Oláh Gábor utca érintésével jutnak el a végállomásig, ami a Gyulai István Atlétikai Stadion lesz. (térkép a galériában)

[token node title-raw]

Este tűzijáték és utcabál zárja az ünnepi rendezvénysorozatot. RÉSZLETES PROGRAM ITT

[token node title-raw]

A végére nem is marad más, mint megválaszolni kérdést: Balaton vagy Debrecen? Én, a közismert nóta kezdősorát idézve amondó lennék, hogy „Debrecenbe kéne menni”. Javaslatom „mentségére” csak azt tudom felhozni, hogy sokkal színesebb programok várják a „civisvárosba” látogatókat, mint a Dunántúlra igyekvőket, arról nem is beszélve, hogy akinek „csobbanni” támad kedve a Tiszántúlon, azt tárt karokkal várja Debrecenben a Aquatikun élményfürdő!

Képek: mixonline.hu, lealkudtuk.hu, photos.azib.net, szallas.hu, fonixarena.com, vendegzona.hu, civishir.hu, Dehir.hu, sortol.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.