Főoldal » Délkelet-Ázsia kultúrái és civilizációi az újonnan nyílt Aranymúzeumban

Délkelet-Ázsia kultúrái és civilizációi az újonnan nyílt Aranymúzeumban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A gyűjtemény tulajdonosa Dr. Zelnik István diplomata, műgyűjtő, akit szenvedélyes gyűjtőszeretete és Délkelet-Ázsia kultúrájának, művészetének csodálatos világa indított meg e múzeum létrehozására. Minden Múzeum kiválasztásánál elsődleges feladat, hogy méltó helyen, méltó környezetben helyezkedjen el, éppen ezért Dr. Zelnik István szavait idézve:

„Nyilvánvaló volt, hogy Magyarország fővárosában, Budapesten kell lennie, hiszen egy ősrégi kulturális, kereskedelmi és ipari központról van szó. A Rausch Villa egy egyedülálló lehetőség adott. Ez a régi 19. századi polgári lakóház az Andrássy úton áll, a város egyik legelőkelőbb sugárútján. A Múzeum határozott szándéka, hogy felkeltse a világ figyelmét, kötelességérzetét és -tudatát a délkelet-ázsiai kultúrák megismerése és kutatása iránt.”

„A Múzeum minden alkotóeleme: a fogadótér, a múzeumi koncepció, a múzeumbolt, a teaház… mind megannyi az ázsiai értékekkel és kultúrával egybecsengő összhang—különleges érzékelés megtapasztalását téve lehetővé a közönség számára. Az élményelem révén a látogatónak a Múzeum egy pillanatnyi kiszállássá válhat a mókuskerékből.”

A magángyűjteményen alapuló Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum küldetése:

Bővíteni az általános tudást, az ember és művészet közti különleges élmények megélésén keresztül megnyitni az utat a Délkelet-ázsiai művészet megértéséhez és élvezetéhez. Védelem alá venni és megőrizni Délkelet-Ázsia művészetét, különös tekintettel a régióban évtizedeken átívelő nemesfém használatra, annak tanulmányozása, közönség elé tárása.

A Sövény Aladár Teaház egzotikus és pazar növények közt biztosít egyedülálló helyet a felfedezni vágyóknak. Színes orchideák és trópusi növények között ritka és sosem látott leletekkel találkozhat az ide látogató.

Délkelet-Ázsia gazdag művészete letűnt birodalmainak örökségéből és törzsi kultúráinak élő hagyományából táplálkozik, amelyet az itt megtelepedett népek a szomszédos régiók kulturális hatásait magukévá téve, átformálva és tovább örökítve hoztak létre.

Az Aranymúzeumban a mai Délkelet-Ázsia 11 államának területéről az ókortól a 20. századig mintegy ezer műalkotás kap helyet, ezek nagy része aranytárgy, bemutatva a délkelet-ázsiai képzőművészet elmúlt kétezer évét.

Az Aranymúzeumnak nem csak a vitrinjei rejtenek rendkívüli kincseket, hanem a trópusi növényekkel telt kert is, ahol szintén több ezer éves szobrok és kőtáblák várják a látogatót. A shopban pedig bárki vásárolhat magának délkelet-ázsiai régiségeket a szuvenírek mellett.

Az Aranymúzeum legfelső emeletén helyezkedik el a Könyvtár, melynek anyaga a Múzeum tulajdonosának saját gyűjteményéből származik.

A Múzeum állandó kiállításai:

– Délkelet-Ázsia: Népek, Vallások, Birodalmak
– Buddha – Ábrázolások
– Bódhiszattvák és Hindu istenségek
– Kereskedelmi utak Délkelet-Ázsiában
– A délkelet-ázsiai magas fennsíkok művészete
– Tyam ékszerek és rituális tárgyak
– Siva-kultusz Délkelet-Ázsiában
– Kincsek Terme
– Arany és ezüst ötvösség a Khmer Királyságban
– Délkelet-ázsiai szigetvilág művészete

A Múzeum alapításával, kiállításaival kapcsolatos bővebb információkról az alábbi oldalon tájékozódhatnak: www.zelnik-collection.hu

Képek: www.mult-kor.hu, www.origo.hu, www.zelnik-collection.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.