Főoldal » Dolomitok, Alta Badia, San Leonardo

Dolomitok, Alta Badia, San Leonardo

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.
Alta Badia gyönyörű völgy a Dolomitokban. A völgyben 6 falu van (Corvara, Colfosco, La Villa, San Cassiano, Badia, La Val), szerintünk kevesebb a turista, mint Val Gardenaban, és ez az árakon is látszik, ez a völgy 10-20%-kal olcsóbb, mint a hegy túloldala. Igaz az is, hogy Val Gardena szerintünk szebb, nem is tudom, lehet-e egyáltalán azt a völgyet überelni!

Mi La Villa-ban aludtunk, egy kedves apartmanban, a Garni Lasteis-ben. Ez egy kis falu, gyakorlatilag a fű sem nő, nagy nyugalom van, és innen is sok túristaútvonal indul. A falu annak ellenére, hogy kicsi,  sí világbajnokságot is rendez! A falu akkor adja ki igazán a szépségét, ha eltávolodunk a falutól, fel a környező hegyoldalakra… onnan gyönyörű az egész völgy, és megértjük, miért választották a Dolomitok legromantikusabb völgyének.
A völgy központja Corvara, már sokkal felkapottabb, talán a fekvése is szebb, mint La Villának. De a völgyön belül itt sincsenek távolságok, bármelyik település pár perc alatt elérhető autóval.

Első túránk Alta Badia-ban egy babakocsis, könnyű, bemelegítő, sétálós túrának ígérkezett. A túra vége felé viszont nyilvánvalóvá vált, hogy apa elnézte a szintvonalakat a térképen, és sokkal jobban illett volna a “sétához” a bakancs és a hátihordozó, mint a babakocsi és a szandál.

La Villa-ból (1433m) a Rio Gran Ega folyó mellett elsétáltunk babakocsival a következő faluba, San Leonardo-ba, a templomhoz (1324m). Nagyon romantikus útszakasz, a hivatalos marketing szerint ez a legromantikusabb rész az egész DolomitokbanJ Tény, hogy nagyon kellemes az út a folyó mellett, gyalogosan, babakocsival (lásd fotó) és biciklivel is járható. A folyó nagyon szép, most nem volt túl bővizű, de ez július végén érthető.

  

San Leonardo nem egy nagy település, de gyönyörű fekvésű. A templomig mentünk, ami szintén nagyon szép, barokk templom.

 

Miután felmásztunk a templomhoz, és lefényképeztük, visszamentünk kicsit, és játszóterezett egyet a gyerkőc, mi pedig kifújtuk magunkat.

Innen lementünk a völgybe, aztán felfelé Pedraces-be, egy másik kis falu San Leonardoval szemközti hegyen, és onnan még feljebb a Lech de Sompunt (1477m) tóhoz. A tó előtt már igencsak kifáradtam, felfelé tolva a babakocsit, igaz, hogy üresen, mert gyerkőc megunta, és Apa vitte ölben, de még így is elegem volt a nagy melegben. Alig vártam, hogy meglássam a tavat, hogy feledtesse az utolsó métereket. Megláttam. A levegő hőmérsékletének és az emelkedő meredekségének függvényében nekem ez a tó irtó kicsinek tűnt, meg sem érdemelte, hogy megnézzemJ Na, persze, miután a tó partján lévő étteremben ettem egy ruccola salátát parmezánnal és nyers sonkával, és ittam friss narancslevet, mindjárt helyreállt a rend, és igencsak helyes kis tavacskává változott a szememben.

 

Azt már meg sem említem, hogy itt is van játszótér… gyerkőc teljesen elmerült a halak fixírozásában, és a mellettünk ebédelő két család 2 hónapostól kb. 3 éves korig szóró 4 gyerekével való ismerkedéssel. Ja, és a másik asztal alatt heverésző pincsivelJ

A tótól hazáig még kb. 15-20 percet gyalogoltunk, és mire hazaértünk el is eredt az eső.

Térkép: Panoramakarte, Alta Badia, 1:25000

Táv: kb. 8km

Szint: lefelé kb. 110m, felfelé kb.150m

Idő: kb. 4 óra pihenésekkel

Gyerek: 13,5 hónapos babakocsiban és ölben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.