Főoldal » Dolomitok, Alta Badia,Heiligkreuz

Dolomitok, Alta Badia,Heiligkreuz

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ez a túra a kéthetes nyaralás méltó lezárása volt. Igazi keretes szerkezetet adtunk – fő a szépérzék- a vakációnknak, az első és az utolsó túra voltak a legnehezebbek, de a legjobbak is, ami közben éreztük, ahogy növekszik az adrenalin és ami után jött az “ezt megcsináltuk” érzés:-)

La Villa-ból indultunk (1433 m), majd a falutól keleti irányban a 12-es turistaúton nekivágtunk az emelkedőnek. Eleinte még szép lassan emlekedtünk, és gyönyörködtünk a panorámában, és a zöld legelőkben, aminek olyan hatása volt, mintha valaki odagyurmázta volna őket. Olyan hepe-hupás, de mégis egységes, tapogatnivaló szép, zöld gyep, ha nem is Poldi bácsié:-)

 

A 12-es út nagyon kemény 300m szintet tesz meg, levegőt is alig kaptam mire felértünk egy viszonylag síkabb részre, ahol örülni kezdtem, hogy a nehezén túlvagyunk.

 

De nem, inkább áttértünk a 15-ös útra, ahol még 200m szint várt ránk, hasonlóan az előbbihez, elég húzós szakasz. Viszont szép, egy jó rész a fenyőerdőben halad, így aztán árnyékos is volt. Gyerkőc aludt. Úgy könnyűJ

 

Leküzdve ezt az emelkedőt, már könnyebb a haladás, 1939m-től enyhe emelkedőn, gyönyörű kilátással értük el a célt.

 

A dombon kis templom és egy hütte áll. A templomhoz minden évben felzarándokolnak a környező falvak lakói, ami nem kis teljesítmény. Ők ha jól értettük, a sífelvonó (ülőlift) alatti utat választják. Az se rossz...

 

A hütte és a templom fölé a Kreuzkofel (Fanes Gruppe) magasodik, hihetetlen jól néz ki, kb. 2900 m magas monstrum.

 

Egyórás pihenő után indultunk visszafelé, a 13-as turistautat választva. Egyenletesen haladtunk lefelé, el a Pacianladu hütte, majd több kisebb falu mellett. És az olaszok jó szokása szerint, minden tutti „örökpanorámás” kilátóhelyen van egy pad, ahol meg lehet pihenni. Mi nem pihentünk, mert versenyt futottunk egy csúnya viharfelhővel…mi nyertünk.

 

Térkép: Panoramakarte, Alta Badia, 1:25000, www.trekking.suedtirol.info

Táv: 11 km

Szint: 600m fel, 600m le

Idő pihenések nélkül: fel 2,5 óra, le 1 óra 45 perc

Idő pihenésekkel: kb. 5,5 óra

Legmagasabb pont: 2045m

Gyerek: 13,5 hónapos hátihordozóban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.