Főoldal » E-Me-Se – Régészeti Park

E-Me-Se – Régészeti Park

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A fővárostól néhány kilométerre, Szigethalmon, a volt légvédelmi laktanyában egy lelkes társaság, az Őskultúra Alapítvány tagjai kezdtek neki saját világuk felépítésének 2005-ben.

Egyfelől népünk őstörténetének legendás úrnője, az Árpád-ház dinasztia alapítójának szülőanyja előtt tisztelgünk e névvel (Emese).
Másrészt játékos szóvarázsra is lehetőséget ad, hiszen az E-Me-Se betűszó egyúttal az  angol European Medieval Settlement (Európai Középkori Település) kezdőbetűit is jelenti.

A hétvégeken, társadalmi munkában készülő 10-11. századi falu ötlete egyre több támogatót állított maga mellé, mígnem az elmúlt években uniós pályázatok segítségével további fejlesztésekre került sor.

Az egykori hangár helyére középkori lovagi csarnokot varázsoltak, amelyben jelenleg is a legnagyobb történelmi életmód-rekonstrukciós tárlat látható hazánkban a honfoglalás és államalapítás koráról.

Az építkezés során, ahol csak lehetett, korhű anyagokat és autentikus eljárásokat alkalmaztak, például mészkőtömbökből rakták a falakat, kézi kovácsolással készítették a vasalatokat. A fafaragványok, -szerkezetek, a kolostorcserép tető, a téglakőburkolat, a bizánci padlómozaik és a korhű bútorok ugyanúgy részei lettek az időutazás-élménynek, mint a kísérleti régészeti kiállítás.

A lovagi csarnok köré kiépült egy teljes várudvar, amelyben középkori műhelyek, üzletek sorakoznak: szárazmalom, kovács-, fazekas-, gyapjúkészítő, szövő-fonó műhelyek állnak a földsánccal, palánkkal övezett várudvaron, ahova két hatalmas kapun keresztül lehet bejutni.

A parkban elkészült a hajózható tómeder is, amelyben az alapítvány tagjai által készített csónakokon lehet evezni, s az a kiállító tér, ahol eleink pákászati és halászati eszközeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A tóhoz egy alagúton át lehet eljutni.

A parkban további látnivalók is csábítják a történelem iránt vonzódó felnőtteket és fiatalokat: így a jurta, földkunyhó, karám, a gyógynövényekkel teleültetett templomkert, rackajuhok, huculok, szarvas. A szemlélődésen túl lehet íjászkodni, vívni, kopját hajítani, lovagolni, szőni, gyertyát önteni.

A kísérleti régészeti park sajátossága, hogy szinte minden fegyvert, ruhát, bőr- és fémdíszeket, használati eszközt, jurtát az alapítvány tagjai készítettek, néhányuk pedig már életvitelszerűen is a park területén lakik. Szeptember 10-11-én Vikingtalálkozóra várják az érdeklődőket a park Szent István udvarán.

Bővebb információk a parkról és a rendezvényről: www.emesepark.hu 

Képek: www.oskultura.fotoalbum.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.