Főoldal » Egy nap alatt Milánóba

Egy nap alatt Milánóba

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szinte naponta van valamilyen repülőjárat Milánóba, így akár egy nap alatt is megismerkedhetünk a város legfőbb nevezetességeivel. Három repülőtere van: Bergamóban az Orio al Serio, Malpensa és Linate.

Érdekességként 2007-ben nyuszik bénították meg a forgalmat Linate repülőterén.

Milánó – a divat fővárosa, a Tőzsde központja, fejlett ipar város, 2015-ben Világkiállítás színhelye, a San Siro Stadion, a Scala operaház, Leonardo da Vinci Utolsó vacsorájának a városa.

A világ legdrágább városai között tartják számon, de ennek ellenére a szűkebb pénztárcájú turisták is megtalálhatják számításukat.

A város jelképe a Dóm, amely a Vatikáni Szent Péter Bazilika után a 2. legnagyobb templom Olaszországban. A gótikus Dómot 108 méter magasságban egy Madonna szobor díszíti. Lifttel és gyalog is felmehetünk a tetőre (158 lépcsőfok), amely a csodás látvány mellett különös élményt nyújt, hiszen a 135 torony között sétálhatunk. (Lásd fotók!) A tornyok mellett több mint 2200 szobor díszíti az épületet. A templomban negyven ezren férnek el. Az építés 500 éve alatt különböző stílusok váltották egymást.

A templom aVisconti, Medici, Borromeo családból származó püspököknek, érsekeknek, nemeseknek ad örök nyugalmat.

A dóm előtti téren áll II. Viktor Emanuel lovas szobra.

A térről a II. Viktor Emanuel Galérián keresztül juthatunk el a világhíres Operaházhoz. A Galéria „Milánó Szalonjának” épülete is impozáns látványt nyújt, bejárata a római kor diadalíveit idézi, benne előkelő üzletekkel, kávéházakkal.

A Scala terén éppen sok-sok pihenő turista veszi körül Leonardo da Vinci szobrát, arra várakozva, hogy kinyitják a Scala Múzeumát. Merthogy délben nagyon sok múzeum és templom bezár és csak a délutáni órákban nyitnak megint.

A világhírű Scala épületét Mária Terézia alatt építették. Valamikor itt állt a Scala nevű templom, amely a Scala családról kapta nevét, innen származik az Operaház neve is. A Scala család másik neve Scaligeri, akikkel majd a Veronai és a Garda-tavi kirándulásunkon találkozunk. Az Scala megnyitója 1778. augusztus 8-án volt. Minden művész legnagyobb álma, hogy itt felléphessen. Csak néhányat említve Rossini, Puccini, Bellini, Verdi darabokat játszottak és játszanak. Verdi az olasz opera megteremtője, olyan mint számunkra Erkel Ferenc. A Scala első magyar énekes tagja Németh Mária volt a 20. sz. közepe táján. Először Zalaszentgróton tanított, majd Londonban tanult énekelni.

Az Operaház múzeumában 1914 óta lehet megismerni a Scala, a görög és római színház történetével és Verdi gyűjteménnyel. A múzeum magyar vonatkozású darabja Liszt Ferenc egyik zongorája.

Nem hagyhatjuk ki Leonardo Utolsó vacsoráját sem a Santa Maria delle Grazie-templom és kolostor ebédlőjében. Bár egy napos kirándulás esetén nem valószínű, hogy sikerülni fog. Rengetegen várakoznak a megtekintésére, ajánlott előre bejelentkezni.

Ludovico il Moro bízta meg Leonardót a kép megfestésével 1495-ben. A kép azonban hamarosan romlásnak indult, valószínűleg azért, mert Leonardo egy új technikát alkalmazott. A kép megmentésén évtizedeken keresztül dolgoztak. Korábbi megmentési kísérletek során inkább rontottak a képen. Egy csoda is történt Leonardo képével, ugyanis a 2. világháborúban bombatámadás érte az épületet, a refektórium (ebédlő) falai leomlottak, csak az a fal maradt meg, amelyen az Utolsó vacsora látható.

Írta és fotók: Schmidt Valéria

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.