Főoldal » Egy tragédia margójára – Túra a Rám szakadékban

Egy tragédia margójára – Túra a Rám szakadékban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mint ahogy már gondolom sokan hallottak róla, november elsején az esti órákban egy balesetet szenvedett túrázó mentése közben lezuhant és meghalt Kövecs Gergő tűzoltó. Mindez a Rám-szakadékban történt ahol éppen az előző héten jártunk. Erről az útról osztom meg néhány tapasztalatomat.

Október végén a szokásos néhány napos túrázásra indultunk, egy általunk ritkábban látogatott részébe az országnak, nevezetesen a Visegrádi hegységbe és környékére. Szándékunkban állt felkeresni többek között pl. a Rám szakadékot is. Szállásunk Dobogókőn volt ahol sikerült csillagtúrázva 6 napot a természetjárásnak szentelni, kihasználva a gyönyörű időt. Erről a túráról bővebben itt olvashatnak:                                                                    

Csillagtúra a Pilisben és a Visegrádi hegységben – Dobogókői dohogás

Olvastam arról, hogy október 24-én új tanösvényt adnak át, Rám szakadék tanösvény néven, hát gondoltam, előző nap megnézzük mit csináltak tanösvény címszó alatt. Akkor még nem is sejtettük, hogy egy hét múlva mi fog ott történni….

Hozzá kell tennem azt, hogy sajnos minden évben történik -így az idén is történt már- súlyos baleset a szakadéknál. Gyakorlatilag egyetlen okból: letérnek a kijelölt útról, illetve egyáltalán nem is azon mennek.

Aki nem ismerné, annak íme egy rövid ismertető a szakadékról, melyet Dömösről lehet megközelíteni:

“A Rám-szakadék vulkáni eredetű, nagyjából észak-déli irányban futó szurdokvölgy. Összeszűkülő sziklafalai olykor merőlegesek, vannak befelé dőlő falak is. Mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, szélessége helyenként a 3 métert sem éri el. A sziklamederben állandóan csörgedezik a víz, hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzad. A szurdokban összességében 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. A terep egyike a legnehezebben járható, egyben legizgalmasabb magyarországi jelzett turistautaknak.”

Bővebben itt:     Rám-szakadék                                                                 

Szóval mi nem egészen erről közelítettük meg a szakadékot, hanem Dobogókőről indulva keresztül a Vadálló köveken és onnan leereszkedve a Malom patak völgyéből hatoltunk a szakadékba.

Számomra a legtöbb változás a viszonylag sok ismertető tábla és a jó néhány méter új kapaszkodókorlát képében ki is merült. De a többi általam nem olyan eget verőnek látott változásról a honlapjukon olvashatunk.

A lényeg, hogy a szakadék biztonságosnak mondható, sok helyen korlátok, fogódzók segítik az arra járókat. Persze csak ha megfelelő cipőben, jó időjárási körülmények között és kellő körültekintéssel túrázunk. Na de láttam én már itt papucsos vagy éppen körömcipős “turistát” is.

Íme néhány kép a túránkról:

Térképes ismertető tábla

Útmutatók a tanösvény rendeltetésszerű használatához
A Szentfa kápolna a Malom patak völgyében

 Régen itt másztunk láncokon vagy kötélen, mikor mi volt…

Egyszóval ha felelősséggel túrázunk nem lehet baj és érdemes is ide ellátogatnia annak aki még nem járt erre. Én azt gondolom, hogy nem történt volna meg ez a tragédia sem, ha a bajba került túrázó nem tér le az útról és nem a szakadék tetején bóklászik. Talán emiatt kellett meghalnia a fiatal tűzoltónak. Senkit sem okolok semmivel, baleset volt, de mégis… miért kell felelőtlenül viselkedni és ezzel magunkat, szeretteinket, vagy bárki mást veszélybe sodorni és örök életre megnyomorítani egy vagy több családot ?? 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.