Főoldal » Elvarázsolt utcák, terek

Elvarázsolt utcák, terek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Falon „sétáló” cipők, utca felett lebegő ernyők, mosolygó és szomorú sörösdobozok, „napozó” műnövények. Az emberi elme játékos, olykor meghökkentő, máskor elgondolkodtató szüleményei. Mivel fantáziánk végtelen, ám befogadóképességünk véges, így mindenki maga döntse el, hogy az alábbi alkotások szépek és hasznosak avagy rútak és haszontalanok e inkább.

600 pár cipő a falonShiota Chiharu, az 1972-ben Oszakában született, jelenleg Berlinben élő és dolgozó művész 2008-as, Lebensspuren (traces of life) című installációjában a berlini Torstrasse 166. található épület homlokzatára helyezett fel 600 pár cipőt. A kusza vörös fonalakon lógó elnyűtt és megunt lábbelik tulajdonképpen végigsétálnak a falon, ami közelről és távolról nézve is rendkívül látványos alkotás!

A nemzetközileg elismert művész alkotásaiban régi, elhasználódott tárgyakat alkalmaz, amelyeket az adott helyszínhez, annak történetéhez igazítva választ ki. Különleges installációit ráadásul a legtöbbször úgy fűszerezi meg, hogy jól behálózza őket különböző színű fonalakkal, mintha egy óriási pók vette volna birtokba az adott területet.

Lebegő ernyők utcája – Júliusban a portugáliai Águeda nevű városban egy színpompás ernyő-installációval díszítettek fel néhány utcát. Egy esernyő már önmagában is alkalmas arra, hogy formájának és mintázatának kialakitása során alkotója kiélhesse művészi hajlamait, ám mint a képeken látható, tömeges megjelenésük is egészen különleges élményt nyújthat.

A portugál kisváros utcáit ezen hétköznapi eszközök százaival dobták föl oly módon, hogy a legváltozatosabb színű darabok tucatjainak magasban történő felfüggesztésével derűs, vidám hangulatot teremtettek. Talán csak a városvezetés jóvoltából, a hőség elleni védekezést segítendő kerültek ki az utcákra, ám az is lehet, hogy egy művész/designer legújabb munkáját csodálhatjuk a jópofa látványosságban. (Patrícia Almeida és Diana Tavares fotói.)

Szemétből műalkotás – Amikor az utca művésze, My Dog Sighs szemetet talál a járdán – ami vélhetően gyakran előfordul – az eldobált alumíniumdobozokba új „életet lehel” és egészen különleges lényeket varázsol belőlük. A művész állapottól függetlenül minden dobozra ráfest, nincs válogatás, csak alkotás. Boldog, szomorú, derűs, mogorva arckifejezések kerülnek a „vászonra”, egyéni karaktert adván ezzel a „konzervdoboz embereknek”.

A „Can Man” projekt ütött-kopott, új életre kelt dobozai ezt követően visszakerülnek az utcára, ahol megkezdik hódító útjukat. A jól látható helyeken elhelyezett műalkotást azután valamelyik figyelmesebb járókelő hazaviszi. Talán olyan is akad közöttük, aki már komoly gyüjteménnyel rendelkezik az újrahasznosított szemétből.

Műnövények árnyékában – Két „műfa” következik, melyek az idei olimpiai várost, Londont ékesítik.

Egyikük a Solar Tree nevű napenergiával működő városi világítási rendszer képviselője. A természetes formák iránt elkötelezett walesi tervező, Ross Lovegrove álmodta meg. A világhírű dizájner arról híres, hogy új anyagokkal dolgozik, és a legmodernebb technológiákat alkalmazza.

Az egyedi világítótestek különleges tölcsérformája a napelemeknek köszönhető. Az ég felé meredő napelem-tányérok alja tükröződő felület; ezt világítják meg a tölcsér alakú lámpatest alján elhelyezkedő LED-ek, kellemes, szórt fényt hozva létre. Ám a Solar Tree nemcsak a technikában jelent újdonságot, hanem a formában is. A megszokott egy-két lámpatest helyett számos apró fényforrás szolgálja a járókelők kényelmét, maga a fémváz pedig egy fára emlékeztet.

A környezetbarát érdekesség eredetileg 2007-ben került a nyilvánosság elé, az idei Clerkenwell Design Hét keretén belül pedig először került kiállításra Angliában. Ha valaki „élőben” is szeretné megcsodálni, még megteheti, hiszen egészen szeptember végéig megtekinthető lesz a helyszínen.

A másik alkotás pedig egy textilfa. A 18 méter magas majomkenyérfa (baobabfa) 80 különböző mintázatú és színű textilbe csavart hurkákból készült. Mike De Butts, a kitaláló végezte el rajta az utolsó simításokat, hogy május végén átadhassák a nagyközönség számára.

A termetes alkotás egész nyáron fogadja az érdeklődőket a londoni Southbank Centre-nél, a Festival of the World című kiállításon. A létrehozók egy különleges, különböző kultúrákat összehozó találkahelyet szerettek volna készíteni a helyszínre. A címét is ehhez igazították: Under the Baobab (A majomkenyérfa alatt).

képek: manzardcafe.blog.hu, rr192.wordpress.com, bangstyle.com, portugalbrands.com, designboom.com, designboom.com, publicartnetworkuk.blogspot.com, geekextreme.com, ilpost.it, zimbio.com, avaxnews.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.