Főoldal » Ernst Happel Stadion

Ernst Happel Stadion

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Gondolom, senki számára nem meglepő, hogy Ausztria legnagyobb, ötcsillagos stadionja Bécsben található. Ez a sportlétesítmény ad otthont az osztrák labdarúgó-válogatott hazai mérkőzéseinek, a bécsi labdarúgó-klubok UEFA-kupa és Bajnokok Ligája mérkőzéseinek. Itt rendezték a 2008-as foci Eb hét mérkőzését, köztük a döntőt is.

Az alapkő letételére 1928. novemberében került sor megünnepelvén a 10 éves köztársaságot. A stadion 1929-1931 között Otto Ernst Schweizer, tübingeni építész tervei alapján épült fel. 1931. július 11-én nyílt meg. A létesítményt a Práter közelsége miatt Práter stadionnak nevezték el. Európa legmodernebb stadionjai közé tartozott, mert mindössze hat-nyolc perc alatt ki tudták üríteni. A második munkásolimpiát rendezték meg benne először.

1938 és 1945 között a stadiont katonai célokra használták. A nácik egyik központja volt, majd a város zsidóságát gyűjtötték itt össze, mielőtt haláltáborokba küldték őket. Nemcsak helyi zsidókat, hanem lengyel zsidókat is szállítottak ide, akiket bebörtönöztek a lelátók alatt. Ezekről a történésekről tábla emlékezik meg a VIP-páholyban.

1944-ben egy bombatámadás következtében a stadion megrongálódott, a mellette található fürdő pedig leégett.1965-ban a stadiont nemcsak újjáépítették, hanem kibővítették 90.000 fősre, és négy oszlopot villanyvilágítással is elláttak. A nézőcsúcsot állítólag az 1960. október 30-án megrendezett Ausztria – Spanyolország (3:1) mérkőzésen állították fel 91.000 nézővel.

1986-ban a teljes nézőteret befedték, és az egész stadionban kizárólag ülőhelyeket alakítottak ki. A legendás osztrák labdarúgó és edző, Ernst Happel halála után, 1992-ben róla nevezték el a stadiont.

1964-ben, 1987-ben, 1990-ben és 1995-ben az UEFA Bajnokok Ligájának (1992-ig Bajnokcsapatok Európa Kupája) döntőjét itt rendezték meg.

A 2008-as Eb-re nem építették át újra a stadiont, azonban elköltöttek a felújítására 9,2 milliárd forintot. Mindent megtisztítottak, újrafestettek, a biztonsági helyiséget átalakították, hogy az egész stadiont be lehessen látni, még biztonsági kamerákat is beszereltek. Új lett a pálya világítása, talajfűtést is tettek a stadion alá. Továbbá hipermodern és egészen nagy kivetítőt szereltek fel, így a tévések nemcsak felújított bokszokból közvetíthettek, hanem olyan interjúállásokat is kialakíthattak, ahonnan a háttérben a pálya látszott; megújult a hatszáz férőhelyes sajtótribün is, ahová a kieséses szakaszban ezren fértek be; és kicserélték a mellékhelyiségeket is.

Nemcsak futballmérkőzéseket rendeznek a stadionban, hanem atlétikában, kerékpározásban és teniszben is mérték már itt össze erejüket sportolók. 1950-ben az osztrák Josef Weidinger nyerte el az európai nehézsúlyúnak számító díjat a francia Stefan Olektől, és 1995-ben egy ideiglenes medencét tettek a stadionba, ami így otthont adhatott az európai LC Championshipnek. 2011. július 16-án pedig az amerikai futball-döntő 4. World Championshipje fog zajlani.

A sporteseményekenkívül koncertet adott itt David Bowie, Bruce Springsteen & The E Street Band, a Guns N Roses, Michael Jackson, a Metallica, a Pink Floyd, Rihanna, The Rolling Stones , Tina Turner, U2, Kanye West és Robbie Williams is. 2011. július 22-én pedig Bon Jovi – rajongókkal fog feltöltődni a – koncertek esetében még 19 000 fővel kibővíthető – stadion.

Forrás: http://sportgeza.hu/futball/2008/eb/hangulatos_betonhodaly_becs_kozepen/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.