Főoldal » Erzsébet királyné nyomában – Sisi út – 2. rész

Erzsébet királyné nyomában – Sisi út – 2. rész

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Sisi-út Magyarországon
“Bécsből 2 és fél órás autóúton érhető el Budapest. Egy kicsit hosszabb az út, ha egy kis kitérővel a főváros felé Herendet is útba ejtjük, ahol Magyarország legrégibb és egyben a világ egyik leghíresebb porcelánmanufaktúrája működik. A herendiek „fehér aranya” a Hofburg-i Silberkammerben és a gödöllői kastélyban is fellelhető. A Herendi Porcelánmanufaktúra egykor „Császári Királyi Udvari Szállító” volt.
Az ún. Gödöllő‑mintás, keleti motívumokkal díszített készletet Ferenc József megrendelésére Erzsébet királyné számára készítették el. A porcelániumban filmvetítés és mini‑manufaktúra bemutató segíti a herendi márkanév sikertörténetének megismerését.”
(www.kiralyikastely.hu)

“Budán, a Mátyás-templomban koronázták Erzsébetet Magyarország királynéjává. A Budai Várban, 1908-ban nyílt meg az Erzsébet Királyné Emlékmúzeum. Az Erzsébet‑híd budai oldalán Zala György bronz ülőszobra őrzi a magyarok szeretett királynéjának emlékét. A nevezetes Gerbeaud cukrászda egyik leghíresebb vendége Erzsébet királyné volt.

A központban, közel a Dunához fekvő, kellemes hangulatú Hotel Sissiben megszállhatunk (kérésre az ún. Sisi szobában).”

Erzsébet császárné, mint magyar királyné, 1867, Georg Martin Iganz Raab festménye

 

“A mintegy 30 kilométerre Budapesttől keletre található gödöllői kastély a magyarok jelképes koronázási ajándéka volt Ferenc Józsefnek és Erzsébetnek, 1867-ben a kiegyezés évében. Az építtetőjéről Grassalkovich-kastélyként is ismert épület, Magyarország egyik legnagyobb barokk műemlék-együttese. A királyné élete legboldogabb napjait töltötte a kastélyban, itt nevelte legkisebb leányát, a Budán született Mária Valériát (innen kapta a „magyar királykisasszony” nevet). Az egyik gödöllői vadászaton Lord Spencer, Lady Diana egyik őse is részt vett. A közeli Erzsébet-parkban 1901-ben avatták fel a világ első egész alakos Erzsébet szobrát, Róna József alkotását.

A kastély, a hozzá tartozó barokk színház (Európában ritkaságnak számító kulisszatechnikával), a kastélypark, és a királydombi pavilon régi időkre emlékeztet. A felújítást rangos nemzetközi díjjal tüntették ki.

A különböző rendezvényeknek (hangversenyek, gálavacsorák, diplomáciai fogadások) otthont adó díszterem melletti szárnyakban a királyi lakosztályok és az Erzsébet királyné emlékkiállítás tekinthető meg.” (www.kiralyikastely.hu)

Fotó: Ferenc József és Sisi a gyermekeivel: Rudolf (* 1858); Valerie (* 1868); Gisela (* 1856)

“A Sisi-út Olaszországban

Felső-Ausztriából tetszés szerint a Reschenpasson, a Timmelsjochon, a Jaufenpasson vagy a Brenner-hágón keresztül juthatunk a Sisi-út olaszországi állomásaira. A legészakibb rész Meran a trauttmansdorffi kastéllyal. 1870/1871 telét Erzsébet Ausztriától távol, ebben az enyhe éghajlatú városban töltötte. A császárné egykori lakhelyén ma egy utazástörténeti múzeum működik. A trauttmansdorffi kastély parkja mediterrán környezetével, észak‑olaszországi olívaligeteivel varázsolja el a látogatókat. A kastélytól induló útvonal az Erzsébet császárné-parkba, Sisi márványból készült szobrához vezet.

Merantól délre található Madonna di Campiglio. Már a császárnő is a kedvelt téli sportok helyszínére látogató illusztris vendégek közé tartozott. Tovább dél felé: néhány kilométerre Trieszttől található Levico Terme, az egykori császári-királyi kertváros. A mai Imperial Grand Hotel Terme a császári család nyári rezidenciája volt, ahol a császárné és a Habsburg-ház tagjai is gyakran megfordultak.

Levico Terme arzén- és vastartalmú gyógyvize által vált híres üdülőhellyé. Napjainkban a Ressort & Spa Principessa Sissiben pihenhetik ki magukat a vendégek.

Innen a Sisi-utat követve Padován és Velencén keresztül juthatunk el a Miramare kastélyba, illetve Triesztbe. A kastélyt Ferenc József bátyja, Miksa építtette, aki 1864-től Mexikó császáraként uralkodott, majd 1867-ben kivégezték. A kastélyban több utalás is található Ferenc József és Erzsébet ott-tartózkodására. Az utolsó időkben, 1869 és1896 között, földközi-tengeri útjaik során 14-szer jártak a kastélyban. A kastély és a kastélypark egyaránt nagy érdeklődésre tarthat számot.

A Sisi-út legdélibb pontja a Miramare kastélytól látótávolságra fekvő Trieszt. Ha az ember ellátogat ebbe a festői környezetű adriai kikötőbe, megnézheti az egyszer már elbontott, de 1997 óta ismét a főpályaudvar elé felállított Erzsébet szobrot.”

 

Címfotó: Miramare kastély (Fotó: Creative Commons)


Erzsébet királyné és Ferenc József sírja Bécsben a Császári Kriptában.
(Fotó: Creative Commons)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.