Főoldal » Esküvői vendéglista és kalkuláció

Esküvői vendéglista és kalkuláció

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Esküvői vendéglista nélkül nem tudjuk elkezdeni a szervezést, ezért az első lépés, hogy pontos névlistát készítünk a meghívottakról. Bár a piacon számos esküvőtervező program kapható, ennél egyszerűbben és olcsóbban is kivitelezhetjük ezt a műveletet egy Excel táblázat vagy más hasonló program segítségével.

Segítségül elkészítettünk egy minta esküvői vendéglistát és kalkulációs lapot, melyet minden olvasónk kedvére letölthet az alábbi linken:

Mennyegző.Hu Esküvői vendéglista és kalkulációs lap

Ahogy a fenti táblázatban is látható, érdemes “többfunkciós” vendéglistát készíteni vagyis úgy felépíteni a táblázatot, hogy abból több adatot ki tudjunk olvasni. Így az esküvői vendéglista elkészültekor tudni fogjuk, hogy hány meghívót rendeljünk, mekkora lesz a vacsora létszáma, és ebből hány kedvezményes (gyerek vagy szolgáltató) menüre vagyunk jogosultak, de ha a cukrászda Ft/szelet árat ad meg, annak a végösszegét is láthatjuk (1 szelet/fő mennyiséggel számolva).

Táblázatunk két munkalapból áll: vendéglista és kalkuláció.

Vendéglista munkalap

Erre szolgál az első két oszlop, melynek kitöltésével a szükséges meghívók számát tudjuk pontosan meghatározni. enélkül, a meghívókészítők a vendéglétszám felének megfelelő meghívó darabszámot szoktak javasolni, ami az esetek többségében meg is felel a valóságnak, azonban ha például sok egyedülálló jön az esküvőre, akkor máris borul ez a tétel. Sokkal egyszerűbb tehát eleve egy sorban feltüntetni azokat a párokat/családokat/csoportokat/személyeket, akiknek elég egy meghívót adnunk.

A táblázat 4-6. oszlopában feltüntethetjük, hogy az egy sorban szereplő “csoport” hány felnőttből és gyermekből áll. Ennek a vacsora költségénél lesz jelentősége, hiszen a legtöbb esküvőhelyszín a gyermekek számára féláron számolja fel a vacsorát és az italcsomagot. Néhány (főként magas árkategóriájú) helyszínen lehetőség van szolgáltatói menü kérésre is, mely nem tartalmazza a teljes esküvői menüsort, ezért a Vendéglista munkalap 6. oszlopában az ő létszámukat is feltüntethejük.

A létszámot összesítő sor alatt található Index cellákban megadhatjuk a gyermekeknek és szolgáltatóknak adott esetleges kedvezményeket. Ha pl. a szolgáltatók 30% kedvezményt kapnak, akkor az index sorban az ő oszlopunkba 70%-ot írjunk.

Kalkuláció munkalap

A kalkulációs lapon feltüntethetünk minden tételt, mely az esküvőhöz kapcsolódik, azokat is, melyek létszámtól függenek és azokat is, melyek nem. A táblázatunkban feltüntetett tételek és az alkalmazott képletek a vendéglistára mutatnak, ezért létszámváltozás esetén a kalkuláció is módosul.

Természetesen, ez a táblázat csak egy lehetséges formák közül, ahogy az esküvői vendéglistát elkészíthetjük. Ha Neked másképp tűnik logikusnak, kedvedre módosíthatod. Ha viszont tetszett, küldd el minden barátnődnek/barátodnak, aki esküvőre készül, és mondd el neki azt is, hogy hol találtad!

Jó készülődést kívánunk!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.