Főoldal » Estates Színház (Prága)

Estates Színház (Prága)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az Estates Színház a legrégebbi színház Prágában, amely arról vált híressé, hogy Mozart itt vezényelte a Don Giovanni premier előadását 1787. október 29-én. A neve az elmúlt kétszáz évben folyamatosan változott; az éppen aktuális letelepültek és megszállók kedvére. Anton Haffenecker tervezte és építette Nostitz gróf kérésére, ezért eredetileg Nostitz Színháznak hívták. 1783-ban nyitották meg Gotthold Lessing Emilia Galotti című tragédiájával.

A színházat azzal a szándékkal építtették, hogy majd német drámákat és olasz operákat fognak benne előadni, de más nyelvű műsorok előadása sem volt tiltva. Például a Kde domov můj (Hol van hazám?) című dalt František Škroup cseh zeneszerző komponálta Josef Kajetán Tyl cseh drámaíró műve alapján, amit 1834-ben adtak elő. Ez a dal 1993 óta Csehország nemzeti himnusza.

Ez az egyetlen színház Európában, melynek sikerült megőriznie eredeti állapotát, ami a külsőt, a belsőt és a díszítésekeit egyaránt illeti. Ugyanúgy áll az Ovocný téren, a Károly Egyetem közvetlen szomszédságában, mint régen. Az ötemeletes épületnek szintenként 10-12 páholya van. Kék bársony és selyem borítja a belsejét. Minden szinten van büfé és külön női és férfimosdó. Kulisszatitok pedig, hogy a színház háta mögött, a föld alatt történik a díszletpakolás. Megnyílik a járda, és a teherautókból a színpad alatti szintre pakolják ki a díszleteket.

Mozart tiszteletére a Mozartissimot – válogatás Mozart legjobb operái közül, beleértve a Don Giovannit is – nyaranta többször is egy héten játsszák; míg az év többi részében különböző opera-, balett- és dráma előadások tekinthetők meg.

Több neves európai művész is fellépett már a színházban, mint például Carl Maria von Weber karmester, Nicolo Paganini hegedűművész, Angelica Catalani operaénekesnő.

A színház fel van szerelve a szükséges eszközökkel a siketek és nagyothallók számára, és a kerekes székesek számára akadálymentesített; jegyeket (a legdrágábbak 1200 koronába kerülnek) vásárolhatunk bármelyik országos színházjegyeket értékesítő jegyirodában.

Legkorábban Mozart-operát (Entführung aus dem Serail) május 7-én láthatunk a belga Joël Lauwers rendezésében.

Bővebb információk és helyfoglalás a színház angol nyelvű honlapján.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.