Főoldal » „Észak Velencéje” – Amszterdam

„Észak Velencéje” – Amszterdam

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Amszterdam 1813 óta Hollandia fővárosa, az Amstel folyó torkolatánál, az IJ partján fekszik.
A város körútjait, sugárútjait, a csatornák alkotják, melyeknek hosszúsága 44 km. A város így kb. 100 szigetre tagolódik, ezért méltán nevezik „Észak Velencéjének”.

Hollandia művészeti, kulturális terén Amszterdam szerepe vitathatatlan. Rengeteg színház, múzeum található itt, leghíresebb az 1885-ben épített Rijksmuseum, ahol többek között Rembrandt Éjjeli őrjárata vagy Vincent van Gogh munkái láthatók.

Ha Amszterdamba látogatunk, érdemes megvásárolni az I Amsterdam Card-ot, amely ingyenes tömegközlekedést, ingyenes sétahajózást, 30 meghatározott múzeumba ingyenes belépést, illetve további 20 múzeumba 25 % kedvezményt biztosít.

Amszterdam főtere a Dam, melyet már a kezdetektől a legfőbb csomópontként tartanak számon. Már évszázadok óta itt zajlanak a közéleti események. Kisebb hajókkal egészen a tengertől lehet idáig hajózni, így a tér forgalmas kereskedelmi góc is, ahová a világ minden tájáról sereglettek mindig is a kereskedők.

Az amszterdami királyi palota új városházának épült a 17. században, de manapság a királyi család lakja. Constantin Huygens költő a világ nyolcadik csodájának nevezte, ami mutatja a kortárs hollandok lelkesedését, ahogy a róla készült, ma a Várostörténeti Múzeumban kiállított rengeteg festmény is jelképes jelentőségét mutatja be.

Közvetlenül a királyi palota mellett áll Amszterdam leghíresebb temploma, az Új-templom, melyet gyakran “Hollandia székesegyházaként” emlegetnek. Díszes szószékét mahagóniból építették, szobrai az irgalmasság 7 cselekedetét jelenítik meg. Az óriási orgona foglalata a királyi palota tervezője, Jacob van Campen tervei alapján épült. 1814 óta máig itt tartják az uralkodók hivatalba iktatását. A templomban tartják a május 4-i nemzeti megemlékezést is.

A csatornaövezet Amszterdam egyik legjellegzetesebb sajátossága. A 3 fő, koncentrikusan, patkó alakban futó csatornát a gazdag település terjeszkedéséből adódó városrendezési terv részeként hozták létre a centrum köré. Ezt a 3 csatornanevet minden bizonnyal nagyon hamar megtanulja az ide látogató; kívülről befelé haladva így követik egymást: Hercegek csatornája, Császárok csatornája és Urak csatornája.

Nyaranta a csatornaövezet egyetlen árnyas, összefüggő kertvárossá válik. Érdemes megcsodálni a kilátást egy-egy padról, vízparti kávézó teraszáról vagy hidakról, különös tekintettel a csodás homlokzati díszekre. Szervezett hajóutakra a város több pontján be lehet fizetni, a túrák 30-60 percet vesznek igénybe, az idegenvezetés hollandul, franciául, angolul és németül folyik.

Amszterdam legnagyobb és legrégibb közparkja a Vondelpark, ahol szép időben kocogók, andalgók, napozók, zenészek, bringázók, piknikezők a fák lombjai alatt töltik aktívan vagy kevésbé aktívan szabadidejüket. Nyaranta színházi előadások, nappali koncertek, táncszínház, kabarék és bábjátékok szórakoztatják a pihenőket.

A Történeti Múzeum gyűjteménye a 13. századtól napjainkig tekinti át Amszterdam történetét. A város nevezetességeit festmények sokasága mutatja be, évszázadokat átívelően. Elmerülhetünk a 17. századi Amszterdam aranykori sürgés-forgásában, a 20. századforduló utcazajában, vagy a háború utáni idők hangulatában.

A Holland Tengerészeti Múzeum a legsokoldalúbb módon mutatja be a holland hajózás történetét. A rakparton az Amsterdam (a Holland Kelet-indiai Társaság hajójának) életnagyságú másolata magasodik fölénk. A múzeum mólójához erősen odahorgonyzott hajó fedélzetén jelmezes színészek elevenítik fel a korabeli tengerészéletet.

Bárki, aki eljut Amszterdamba, biztosan felkeresi az Állami Múzeumot, mely egy óriási műkincsgyűjtemény. Nem csupán galéria, hanem az ország kézműipari remekei is megtekinthetők itt. A gyarmatosító múltat külön szoba mutatja be, kelet-indiai műkincsekkel. Termeiben és raktáraiban őrzött kb. 7.000.000 kiállítási tárgyával Hollandia legjelentősebb múzeuma.

Amszterdam múzeumai közül a legizgalmasabb a Trópusi Múzeum, mely antropológiailag megalapozott módon mutatja be a különböző trópusi kultúrákat, manapság pedig a fejlődő országok gondjaival is foglalkozik, megismertetve azokat a közönséggel. A hangok, illatok, képek özöne valósággal kábító.

A látnivalókról bővebb információkat a www.utazas-nyaralas.info/amszterdam oldalon olvashatnak.

Képek:www.hollandia.nyaralas.sk,www.orangesmile.com,www.cityphoto.tk

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.